Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Generaal Petraeus over homo's in het leger

30 mrt 10

Kijk of luister naar: Generaal Petraeus over homo's in het leger

David H. Petraeus voerde tussen oktober 2008 en september 2009 het commando over de Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak. De voormalige bevelhebber is vandaag in Rotterdam.


Aanzienlijk belang
Op 20 februari viel het kabinet  over de verlenging van de missie in Afghanistan. In 2009 zei Petraeus nog in een interview met NOVA over de Nederlandse deelname aan de missie: "Er is in de geschiedenis nooit een generaal geweest die vond dat hij genoeg troepen had, genoeg geld, civiele partners, noem maar op. Elke bijdrage telt, en die van Nederland is van aanzienlijk belang."

Bekijk hieronder het interview dat op 18 september 2009 werd uitgezonden (de tekst gaat verder onder de videospeler):
Get Microsoft Silverlight


Friesland
Petraeus' vader werd geboren in het Friese Franeker en was werkzaam in de scheepvaart. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak week hij uit naar Amerika, waar hij trouwde met een Amerikaanse.

Carrière
De latere generaal voltooide in 1974 zijn opleiding van de Amerikaanse Militaire Academie. Voordat Petraeus het commando in Irak overnam, was hij al actief in het gebied; tussen 2004 en 2005 leidde hij de Multi-National Security Transition Command-Irak. Daarvoor, tijdens de operatie Iraqi Freedom, leidde hij de 101ste Airborne Division. In 2007 stond hij in de Time 100, waarvoor het blad ieder jaar de honderd meest invloedrijke figuren selecteert.

Vanavond in NOVA een interview met David H.Petraeus.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief