Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Islamitische middelbare school moet dicht

30 mrt 10

Kijk of luister naar: Islamitische middelbare school moet dicht

Het Islamitisch College Amsterdam (ICA), een school voor islamitisch onderwijs, gaat sluiten. Vanwege de te lage kwaliteit van het onderwijs en het dalend leerlingental wil demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) de subsidie voor de school stopzetten.


Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief schrijft ze ook dat de subsidiekraan vanaf augustus 2010 dichtgaat.

Verontwaardiging

De schoolleiding, het personeel en de leerlingen zijn verontwaardigd. Afgelopen vrijdag werd er daarom een demonstratie georganiseerd tegen de dreigende subsidiestop, waaraan enkele honderden mensen deelnamen.

Wettelijke norm
Reden voor het stopzetten van de subsidie is dat het aantal leerlingen onder de wettelijke norm ligt. Ook is de kwaliteit van het onderwijs volgens haar onder de maat. Het ICA heeft bezwaar aangetekend tegen de beslissing van de staatssecretaris; dat bezwaarschrift is vandaag afgewezen.

Eisen

De demonstranten zeiden vrijdag dat de school inderdaad nog niet aan alle wettelijke eisen voldoet, maar wel vooruitgang boekt. Zo zijn volgens hen veel zwakke punten die de Onderwijsinspectie eerder signaleerde opgelost. Voor volgend jaar hebben zich inmiddels al tweehonderd leerlingen aangemeld. Dat zijn er meer dan ooit tevoren.

Huidige leerlingen
De sluiting van de school geldt overigens niet voor leerlingen die nu al ingeschreven staan. Zij kunnen hun opleiding nog voltooien.

Op 3 februari 2007 zond NOVA ook een reportage uit over het ICA:
Get Microsoft Silverlight

In NOVA vanavond een reportage over het Islamitisch College Amsterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief