Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wesam al D. terug in Nederland

30 mrt 10

Kijk of luister naar: Wesam al D. terug in Nederland

De in de Verenigde Staten tot 25 jaar cel veroordeelde Iraakse Nederlander Wesam al D. is vandaag, eerder dan aangekondigd, teruggekeerd in Nederland. Dat gebeurde uit veiligheidsoverwegingen, zegt zijn advocaat Victor Koppe.


Fallujah
De federale rechtbank in de Amerikaanse hoofdstad Washington legde Al D. zijn straf bijna een jaar geleden op, onder meer voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in de Iraakse plaats Fallujah. Hij mag in Nederland het restant van zijn gevangenisstraf uitzitten.

Unieke zaak
De terugkeer van Al D. na zijn veroordeling was één van de voorwaarden van Nederland om hem eind januari 2007 uit te leveren aan de Amerikanen. Ook het omzetten van zijn straf naar Nederlandse maatstaven werd vooraf bedongen. Het gaat om een unieke zaak. Al D. is de eerste en tot nu toe enige verdachte van het leggen van bermbommen in Irak die in de Verenigde Staten is berecht.

Ruil
Wesam al D. is ondergebracht in de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. Een Nederlandse rechter zal de in Amerika opgelegde straf omzetten naar een straf volgens het Nederlandse strafrecht. Al D. bekende in de Verenigde Staten dat hij in 2003 met anderen moordaanslagen met bermbommen op Amerikaanse militairen in Fallujah heeft beraamd. In ruil voor zijn bekentenis kreeg hij 25 jaar gevangenisstraf in plaats van een proces waarin hij het risico zou lopen op een veroordeling tot levenslang.

Beelden
De man werd aangeklaagd, omdat hij uit Nederland naar Irak is gereisd en daar zou hebben geholpen bij het leggen van de gevreesde bermbommen. Volgens Al D. was hij in 2003 naar zijn geboorteplaats Fallujah teruggekeerd om te gaan trouwen. Toen hij daar was, is hij door Iraakse strijders meegenomen en gedwongen om filmopnames te maken van explosieven
die werden ingegraven op een openbare weg, zei hij nadat hij was opgepakt. Hij moest die opnames in het Westen laten zien. Op de beelden is ook Al D. zelf te zien. Hij stelt onder meer vragen aan de strijders over wat ze doen en waarom. Op de film is ook te zien dat hij zelf aan de bermbommen zit en graaft.

Zijn advocaat Victor Koppe is vanavond te gast.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief