Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Acties voor omgangsregeling succesvol?

31 mrt 10

Kijk of luister naar: Acties voor omgangsregeling succesvol?

Vorige week liet Peter Engbert zijn ex-vriendin gijzelen omdat zij zich niet houdt aan de omgangsregeling voor hun zoon.


Engbert kreeg tot in hoger beroep het recht op omgang toegewezen. Maar omdat zijn ex-vrouw hun zoon niet aan hem meegeeft, werd ze vorige week gegijzeld en verbleef ze vier dagen in de vrouwengevangenis. Ook na de gijzeling weigert ze echter, de omgangsregeling uit te voeren.

Vader- en moederloos
Jaarlijks scheiden ongeveer 40.000 echtparen en gaan ongeveer 70.00 samenwonende stellen uit elkaar. Meer dan 500.000 kinderen zijn vaderloos door (echt)scheiding, en meer dan 60.000 kinderen mogen hun moeder niet meer zien.

Veroordeling
Vorige jaar werd voor het eerst een moeder die zich jarenlang niet hield aan de omgangsregeling voor haar zoon, veroordeeld. Het was voor het eerst dat het Openbaar Ministerie om die reden een moeder vervolgde op grond van onttrekking aan het ouderlijk gezag (art. 279 Wetboek van Strafrecht). De vrouw kreeg honderd uur taakstraf, waarvan veertig uur voorwaardelijk. Volgens de officier van justitie is het kind het slachtoffer van een machtsspel tussen de ouders. Het kostte de vader jaren procederen en duizenden euro's om een omgangsregeling te krijgen met zijn zoon. Maar elke keer als hij voor de deur van zijn ex-vrouw stond, kreeg hij zijn zoon niet mee. Ook dwangsommen hielpen niet.

Succes?
Professor Vlaardingerbroek, Universiteit Tilburg, ziet dat de acties van de Dwaze Vaders van een aantal jaren geleden succes hebben; vaders die hun kinderen ondanks een omgangsregeling niet mogen zien stappen naar de rechter. Taakstraffen, dwangsommen en gijzelingen om die omgangsregeling af te dwingen worden steeds vaker opgelegd aan de weigerende moeder. Maar leidt dat alles ertoe dat de vaders hun kind ook daadwerkelijk weer kunnen zien?

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief