Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Marokko zette spionerende agent onder druk'

31 mrt 10

Kijk of luister naar: 'Marokko zette spionerende agent onder druk'

De Marokkaanse agent uit Rotterdam die spioneerde voor de geheime dienst van Marokko, heeft dat gedaan omdat hij en zijn familie zwaar lichamelijk en geestelijk onder druk zijn gezet door de Marokkaanse autoriteiten.


Ambtelijke corruptie
Dat heeft zijn advocaat, mr. J. van Riet, verklaard tegenover NOVA. Uit de dagvaarding, waarover NOVA beschikt, blijkt dat justitie de politieagent verdenkt van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. De agent moet op donderdag 8 april verschijnen voor de rechtbank in Den Haag voor een zogeheten regiezitting.

Spionage
In september 2008 meldt NOVA dat de Marokkaanse politiebrigadier Ré L. was ontslagen door het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Hij zou hebben gespioneerd voor de Marokkaanse geheime dienst. Als reactie op de spionagezaak werden twee Marokkaanse diplomaten door Nederland uitgezet, zo liet minister Verhagen van Buitenlandse Zaken weten.

Onderzoek
Aanvankelijk vond de Rotterdamse driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie een strafrechtelijk onderzoek niet nodig. Maar na alle ophef kwam er alsnog een onderzoek van de rijksrecherche, en dat heeft nu geleid tot de strafrechtelijke vervolging van de agent. Uit de dagvaarding blijkt dat hij in de periode van 23 februari 2006 tot en met 10 maart 2008 informatie uit diverse geheime politiesystemen heeft doorgespeeld aan een contactpersoon van de Marokkaanse ambassade. Er worden vier concrete namen genoemd van personen over wie hij informatie heeft doorgegeven. Ook wordt de naam van de contactpersoon bij de ambassade genoemd.

Gift
In ruil voor het verstrekken van de informatie heeft hij een gift, een belofte of een dienst aangenomen, zo meldt de dagvaarding. De agent is de belofte gedaan dat hij bij reizen naar en uit Marokko niet wordt gecontroleerd door de douane. Ook zou een aantal hulpverleningsprojecten van de agent in Marokko soepel worden bejegend, schrijft het Openbaar Ministerie in de dagvaarding.

Druk

Volgens L.’s advocaat, mr J. van Riet, is zijn cliënt bij een eerdere reis naar Marokko door de autoriteiten bij de grens zwaar lichamelijk en geestelijk mishandeld. Ook zijn familie zou onder druk zijn gezet. Nadat hij zich daarover beklaagde bij de Marokkaanse ambassadeur in Nederland, kreeg hij enige tijd later bezoek van een medewerker van de ambassade. Die gaf hem te verstaan dat als hij wilde dat dit soort behandelingen zou ophouden, hij maar beter mee kon werken aan het verstrekken van informatie uit de politieregisters, aldus van Riet.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief