Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pieter Baan Centrum wil tbs-weigeraars wegsturen

1 apr 10

Kijk of luister naar: Pieter Baan Centrum wil tbs-weigeraars wegsturen

Het Pieter Baan Centrum (PBC) wil verdachten wegsturen die niet willen meewerken aan psychiatrisch onderzoek.


Weggestuurd
Verdachten die niet meewerken aan hun psychiatrisch onderzoek, zouden volgens het plan van medisch directeur van het PBC, Thomas Rinne, na vier weken moeten worden weggestuurd. Dat zou er in de praktijk op neerkomen dat ze terug naar huis gaan, of terug in voorarrest. Dat schreef NRC Handelsblad gisteren.

Verdubbeld
Verdachten proberen regelmatig door niet mee te werken aan psychiatrisch onderzoek te voorkomen dat ze tbs opgelegd krijgen. De duur van een tbs-behandeling is volgens de krant de laatste jaren ongeveer verdubbeld en door het onzekere verloop adviseert een aantal advocaten hun cliënten de behandeling te weigeren.

50.000 euro
Iedere verdachte van wie de rechter een psychisch onderzoek wil, wordt nu standaard zeven weken opgenomen en onderzocht, ook de verdachten die weigeren mee te werken. Dat kost veel geld: rond 50.000 euro per verdachte. Het PBC stuurt de weigeraars daarom liever naar huis of terug naar de gevangenis waar ze hun voorarrest uitzitten. Justitie zal het voorstel van het PBC meenemen in een groter onderzoek naar tbs, aldus de woordvoerder.

Vanavond in NOVA een gesprek met Erik Heijdelberg, algemeen directeur Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), waar het Pieter Baan Centrum onder valt.

Bekijk de reportage over het Pieter Baan Centrum, die werd uitgezonden op 13 december 2008

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief