Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos verwijt Van Middelkoop achterhouden NAVO-verzoek

2 apr 10

Kijk of luister naar: Bos verwijt Van Middelkoop achterhouden NAVO-verzoek

Op 20 februari viel na drie jaar het kabinet Balkenende IV over de kwestie Uruzgan.Terwijl de NAVO het kabinet een brief stuurde met het verzoek om stopzetten van de missie te heroverwegen, verzette de PvdA zich tegen een voorzetting van de huidige missie in de Afghaanse provincie.


Alternatief
Uit een portret van het kabinet Balkenende IV, dat morgen wordt uitgezonden in NOVA, blijkt dat dit verlengingsverzoek niet het enige verzoek was wat de NAVO deed. Minister van Defensie van Middelkoop ontving nog een NAVO verzoek, namelijk van de hoogste generaal van de NAVO; de Supreme Allied Commander, afgekort SACEUR. Van Middelkoop hield dat naar eigen zeggen achter voor de andere ministers en bracht het, diep in de nacht van de laatste ministerraad pas in als alternatief. Maar, zegt Wouter Bos nu: toen was het kabinet feitelijk al gevallen.

Onverantwoord
Wouter Bos neemt het minister Van Middelkoop kwalijk dat hij informatie over een ander NAVO-verzoek heeft achtergehouden. Dit zegt hij vanavond in NOVA: "Je speelt met het lot van een kabinet op zo’n moment, je speelt ook met de verwachtingen van militairen in Uruzgan, ik vind dat echt onverantwoord. Zeker ook voor een minister van Defensie."

Uiterste poging
Defensie ontving in januari een verzoek van de NAVO. Daarin staat dat een vervolg van de missie in Uruzgan erg zou worden gewaardeerd, maar dat als dat niet mogelijk zou zijn, er ook behoefte was aan bijdragen in het kader van trainingsactiviteiten elders in Afghanistan. Het is deze optie die Van Middelkoop in de nacht van de val van het kabinet op tafel legt, in een uiterste poging het kabinet te redden. Dan is het al te laat. Bos: "Ik had dit graag eerder willen weten."

Vertrouwelijke informatie
Bos vroeg Van Middelkoop de dag voor de val van het kabinet om informatie over deze andere optie. Van Middelkoop besloot Bos die informatie niet te geven. Van Middelkoop: "Het was slechts een verzoek van de NAVO en omdat de eerste vraag was 'wilt u doorgaan in Uruzgan?', en wij nog altijd als Nederlands kabinet bezig waren met het beantwoorden van die vragen, vond ik het niet opportuun om verder die vertrouwelijke informatie door te sluizen aan de minister van Financiën."

Bos: "Oftewel: omdat ik wil dat de PvdA toch akkoord gaat met Uruzgan vertel ik ze liever niet dat er voor de NAVO ook andere dingen acceptabel zijn."

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief