Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advies: geen extern toezicht op advocatuur

8 apr 10

Kijk of luister naar: Advies: geen extern toezicht op advocatuur

Advocaten die over de schreef gaan moeten zich nu verantwoorden voor de Deken van de Orde van Advocaten, een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt.


Maar volgens een advies van Arthur Docters van Leeuwen, die in opdracht van de advocatuur onderzoek deed naar het toezicht op raadslieden, hoeft er geen externe toezichthouder te komen.

Wijze persoon
Het toezicht dat nu al binnen de beroepsgroep bestaat, moet wel worden versterkt, concludeert Arthur Docters van Leeuwen. Toezicht door iemand die door de staat is aangesteld, staat de
onafhankelijkheid van advocaten in de weg, aldus Docters van Leeuwen. In plaats daarvan zou een 'wijze persoon' van buiten de beroepsgroep kunnen optreden als rapporteur. Die behandelt geen individuele klachten, zoals een ombudsman, maar houdt wel in de gaten of de advocatuur goed met zijn rechten en plichten omgaat. Ook worden van deze persoon aanbevelingen verwacht.

Sanctie
De positie van de Dekens van lokale advocatenordes moet worden versterkt. De Deken moet zelf advocaten kunnen schorsen en schrappen (uit functie zetten). Ook zou de Deken een oordeel over klachten moeten vormen en een voorstel voor een sanctie doen voordat hij een klacht aan de tuchtrechter doorgeleidt.

In NOVA legt Arthur Docters van Leeuwen vanavond zijn advies uit.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief