Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Leo Vroman 95 jaar

12 apr 10

Kijk of luister naar: Leo Vroman 95 jaar

Foto: Keke Keukelaar

Dichter, tekenaar en bioloog/hematoloog Leo Vroman is afgelopen zaterdag 95 jaar geworden.


Hoewel Vroman in Nederland voornamelijk bekend werd als dichter, schrijver en illustrator, beschouwt hij zichzelf als wetenschapper. Hij is bioloog en heratoloog. Vroman, die van joodse origine is, groeide op in Gouda. In de oorlog vluchtte hij naar Engeland, en vanuit daar naar Nederlands-Indië. Daar werd hij door de Japanners gevangengenomen en vastgezet in een interneringskamp.

Vroman-effect
Na de oorlog ging Vroman in New York wonen alwaar hij als wetenschapper werkte; hij deed onderzoek naar bloedstolling. In die periode ontdekte hij een methode om boedstollingsverschijnselen te herkennen en op te sporen. Die methode werd naar hem vernoemd: het Vroman-effect.

Dichter
Leo Vroman debuteerde in 1946 als dichter, met zijn bundel 'Gedichten'. Een bekende regel van zijn hand is "Liever heimwee dan Holland". In de loop der jaren sleepte hij een aantal grote prijzen in de wacht, waaronder de P.C. Hooft-prijs voor zijn poëtisch oeuvre en de VSB Poëzieprijs.

NOVA had in galerie Weesperzijde (Amsterdam) een ontmoeting met dochter Geri Vroman, en sprak met haar over het werk van haar vader. Ook wordt Leo Vroman zelf via Skype geïnterviewd. De 95-jarige dichter woont in Foth Worth, Texas (VS).

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief