Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Beelden Koos H. toch uitgezonden

12 apr 10

Kijk of luister naar: Beelden Koos H. toch uitgezonden

Ondanks een dwangsom heeft SBS6 gisteravond in het programma van Peter R. de Vries toch beelden uitgezonden van Koos H., die is veroordeeld voor de moord op drie meisjes.


Volgens de programmamakers dienen de beelden een groot maatschappelijk belang, dat zwaarder weegt dan de privacy van Koos H, die in een tbs-kliniek zit.

Infiltrant
Koos H. werd begin jaren tachtig tot levenslang veroordeeld voor de moord op de drie meisjes Tialda Visser (12), Edith Post (11) en Emy den Boer (18). Volgens De Vries heeft H. de moorden altijd ontkend. In de uitzending gisteravond was te zien hoe Koos H. tegen zijn jeugdvriend Nico van Empel, die binnen was gekomen met een verborgen camera, de moorden bekent en er zeer gedetailleerd over vertelt. Van Empel wist in drie weken H. acht keer te bezoeken. Hij nam onder toeziend oog van het tbs-personeel ook nog eens twaalf porno-dvd's met daarin tienermeisjes voor H. mee.

Dwangsom
Afgelopen vrijdag legde de rechtbank in Amsterdam nog een dwangsom op van 15.000 euro aan zowel SBS6 als producent Endemol, om te voorkomen dat de beelden zouden worden uitgezonden. "Dit zou zwaarder moeten wegen dan de privacy van een tot levenslang veroordeelde lust- en kindermoordenaar", aldus SBS na de uitspraak. Voor De Vries is het de eerste keer dat hij tegen een uitspraak van een rechter in gaat. "Maar als een zaak het waard is, is het deze wel. Ik kan en wil mij hier niet bij neerleggen".

Vanavond in NOVA een nadere beschouwing van deze kwestie. In de studio een gesprek met Sytze van der Zee. Hij schreef in 2003 het boek Zuidwal over het Haagse politieteam dat de moorden op de drie meisjes onderzocht.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief