Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Janny Moffie-Bolle overleefde vier kampen

13 apr 10

Kijk of luister naar: Janny Moffie-Bolle overleefde vier kampen

'Ik heb nooit vogels horen fluiten in Birkenau. Misschien waren ze er wel, maar een beschrijving van dit kamp tart dermate het menselijk bevattingsvermogen - daar konden gewoon geen vogels zijn. Gras was er in elk geval niet - dat was opgegeten door de gevangenen.'


Verhaal
Janny Moffie-Bolle overleefde maar liefst vier concentratiekampen: Auschwitz-Birkenau, Gross-Rosen, Gräben en Bergen-Belsen, maar verloor 79 familieleden. Haar ervaringen hield ze bij in drie schriftjes. Haar verhaal staat in het boek: 'Een hemel zonder vogels'.

Schriftjes
Het boek is een weergave van gesprekken tussen Esther Göbel en Janny Moffie-Bolle over haar jeugd, de oorlogsjaren en de periode na de oorlog. Janny vond het moeilijk om over haar kampervaringen te spreken, maar heeft het gedaan voor haar kinderen en kleinkinderen. Tijdens de periode van interviews vond Janny de drie schriftjes, die ze was vergeten. Daarin staan haar eigen beschrijvingen, kort na de oorlog opgeschreven. Ook zijn er foto's gevonden van vóór de oorlog, die op onderduikadressen bewaard zijn gebleven.

Janny Moffie-Bolle was één van de speciale gasten tijdens Jom Hasjoa, de Israëlische herdenkingsdag van de joodse slachtoffers van de Shoah (jodenvervolging). Correspondent Ankie Rechess spreekt met haar.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief