Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

KNVB wil maatregelen tegen supportersgeweld

13 apr 10

Kijk of luister naar: KNVB wil maatregelen tegen supportersgeweld

Om een einde te maken aan het geweld van hooligans, gaat de KNVB de clubs verregaande voorstellen doen.


Nadenken
Naar aanleiding van de discussie rond de bekerfinale zegt KNVB-directeur Henk Kesler dinsdag in NOVA: “We moeten de clubs maar eens voorhouden of het niet verstandig zou zijn dat we in de toekomst bij risicowedstrijden ook in competitieverband gewoon geen supporters van de bezoekende club meer meenemen. Daar moeten de clubs maar eens ernstig over gaan nadenken."

Toestanden
“Voordat de competitie begint, bepaalt de lokale driehoek in overleg met de KNVB en de clubs wat de risicowedstrijden zijn. Als we bijvoorbeeld bepalen dat FC Twente-Ajax een risicowedstrijd is dan gaan er geen supporters van Ajax mee. Langzamerhand is het tijd dat we er eens goed over na gaan denken of we dit soort toestanden met hooligans nog wel verantwoord vinden."

Afspraken
De KNVB wil de maatregel om supporters te weren bij uitwedstrijden zowel in de competitie als in het bekertoernooi invoeren. Alleen bij een beperkt aantal risicowedstrijden, zoals tussen Ajax en Feyenoord, zijn er op dit moment vrijwillige afspraken om de supporters van de uitspelende club niet toe te laten. De KNVB vindt het langzamerhand ontoelaatbaar dat bij iedere risicowedstrijd in Nederland zoveel problemen zijn met supporters.

Geen probleem
“In Berlijn wordt binnenkort de bekerfinale gespeeld, daar komen 80.000 mensen. Die wedstrijd gaat gewoon door zonder problemen. En de finale in Engeland Chelsea-Portsmouth daar komen 100.000 man en een fractie van de politie die wij in Nederland nodig hebben voor zo’n wedstrijd. Geen probleem dus wij moeten ons eens goed realiseren waar wij hier mee bezig zijn.”

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief