Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Uitgebreid interview met Lucia de Berk

14 apr 10

Kijk of luister naar: Uitgebreid interview met Lucia de Berk

Verpleegkundige Lucia de Berk is vandaag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken van moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie moordpogingen.


Een maand geleden eiste advocaat-generaal Rijkers voor het gerechtshof in Arnhem vrijspraak tegen haar vanwege de moord op de zeven ziekenhuispatiënten en drie moordpogingen. Daartoe was ze tot levenslang veroordeeld. De Berk stond vorige maand dus opnieuw voor de rechter. Ze kreeg een nieuwe rechtszaak omdat het volgens deskundigen mogelijk is dat de ernstig zieke 'slachtoffers' een natuurlijke dood zijn gestorven.


Foto: Jan van Loenen

Levenslang
Deze deskundigen hebben hun onderzoeken gedaan nadat het hof in Amsterdam De Berk in 2006 'definitief ' had veroordeeld tot levenslang. Twee jaar eerder legde het gerechtshof in Den Haag ook al de maximale gevangenisstraf op, in combinatie met tbs voor het geval Lucia de Berk ooit gratie zou krijgen. Die combinatie vond de Hoge Raad niet kunnen en verwees de zaak naar het hof Amsterdam, dat een keuze moest maken.

Digoxine
In 2008 besloot de Hoge Raad dat er een nieuwe rechtszaak moest komen en wel in Arnhem. De baby, wier dood geweten werd aan een overdosis digoxine, bleek niet gestorven aan de toediening van dat middel. Door dit nieuwe bewijs was er een nieuw feit ontstaan, waardoor de zaak heropend kon worden.

Onschuldig
Lucia de Berk heeft altijd ontkend dat ze de zieke kleine kinderen en ouderen heeft omgebracht. Volgens justitie zou ze dat hebben gedaan met grote hoeveelheden medicijnen. Ze heeft tussen 1997 en 2001 gewerkt in vier ziekenhuizen in Den Haag.

Gesprek
Willem Lust, nu correspondent in Amerika, maakte vijf jaar geleden het eerste tv-onderwerp over het ondeugdelijk bewijsmateriaal. Hij is in Nederland om voor het eerst - voor de camera - met Lucia de Berk te spreken: over haar uitbarsting bij het Hof in Den Haag, over de kinderen die stierven in het Juliana Kinderziekenhuis, over haar hersenbloeding, haar eerste dag buiten de cel en haar toekomst.

Bekijk hier vast een deel van het interview:
Get Microsoft Silverlight

Volg ook Lucia de Berk op Twitter.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief