Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ajax-Feyenoord in twee delen

15 apr 10

Kijk of luister naar: Ajax-Feyenoord in twee delen

De bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord wordt gespreid over twee wedstrijden. Dat heeft de KNVB vandaag bekendgemaakt.


Twee delen
De hoofdreden voor dit besluit is de maatschappelijke onvrede over de hoge politiekosten bij de bekerfinale. Minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken heeft zowel de voetbalbond KNVB als de gemeente Rotterdam gewezen op de te hoge kosten in tijden van bezuinigingen.

De bekerfinale zou op zondag 25 april in de Rotterdamse Kuip worden gespeeld. De KNVB heeft nu besloten dat de eerste wedstrijd op diezelfde datum in Amsterdam zal plaatsvinden. Het tijdstip 18.00 uur. Het tweede duel wordt op donderdag 6 mei gespeeld in Rotterdam, eveneens om 18.00 uur.

Gemengde gevoelend en woedend
De Supportersvereniging Ajax heeft gemengde gevoelens bij het besluit om de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax over twee duels te spelen, maar "gezien alle commotie voorafgaand aan deze finale is dit een verstandige oplossing", aldus voorzitter Daniel Dekker. De supporters van Feyenoord zijn woedend over het besluit: "Het is te gek voor woorden dat de KNVB en meneer Aboutaleb niet in staat zijn om een wedstrijd te regelen. Dan kun je pochen dat je het WK wilt binnenhalen, maar dat kun je nu wel vergeten", zei manager Joop Verschuuren.

Maatregelen
Met het oog op mogelijke ongeregeldheden werden al eerder maatregelen genomen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam kondigde deze week al aan, dat op de wedstrijddag geen alcohol in het centrum van Rotterdam mag worden geschonken. Daarnaast is het aanvangstijdstip vervroegd en gelden er strenge vervoersregels voor Ajaxsupporters. Dat laatste is niet meer van toepassing nu de KNVB heeft besloten geen Ajax-supporters toe te laten in het Feyenoord-stadion.

In de studio commentaar van Bert van Oostveen, manager competitiezaken bij de KNVB.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief