Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kunstsubsidies onder druk

19 apr 10

Kijk of luister naar: Kunstsubsidies onder druk

Zes op de tien Nederlanders wil dat kunst en cultuur in de top vijf van populairste bezuinigingsposten staan.


Dat blijkt uit onderzoek van NOVA uitgevoerd door onderzoeksbureau Synovate.

Ontwikkelingssamenwerking staat op één, kunst en cultuur en Defensie op een gedeelde tweede plaats, gevolgd door wonen, en landbouw en visserij. Uit het onderzoek blijkt ook dat meer kiezers van de rechtse dan van de linkse partijen op kunst en cultuur willen bezuinigen.

Musea
Van de 50 euro die het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Sport (OCW) per inwoner aan kunst en cultuur besteedt, gunnen Nederlanders het meeste geld aan musea. Op de tweede plaats staat film en op de derde plaats festivals. Het minste heeft men over voor beeldende kunst.Zorgen
De kunstsubsidies hebben nog nooit zo onder druk gestaan als op dit moment. Sommige politieke partijen spreken zich openlijk uit voor bezuinigingen op kunst en cultuur. Waarom wel inleveren als het gaat om veiligheid en gezondheidszorg, en niet op orkesten en beeldende kunst? Op de vraag waarop absoluut niet bezuinigd mag worden koos slechts drie procent van de Nederlanders voor kunst en cultuur. De kunstsector heeft alle reden om zich zorgen te maken.

Maar hoeveel subsidie gaat er eigenlijk naar kunst en cultuur en is dat veel? Wie profiteren daarvan? En kan het inderdaad niet wat minder? NOVA sprak met columnist Bas Heijne, econoom Gerard Marlet en VVD-kamerlid Mark Harbers. Ook volgt NOVA kunstenaars tijdens hun subsidieaanvraag bij het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, en studenten van het Utrechtse conservatorium.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief