Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aswolk legt Europees vliegverkeer plat

15 apr 10

Kijk of luister naar: Aswolk legt Europees vliegverkeer plat

Gisterochtend barstte in het zuiden van IJsland een vulkaan in de gletsjer Eyjafjallajökull uit. De aswolk die daardoor ontstond zakt langzaam vanuit het noorden van Europa naar het zuiden.


Schiphol
Honderdduizenden passagiers in Europa zijn inmiddels gestrand op de luchthavens. De aswolken hebben vandaag het vliegverkeer boven de Britse eilanden en grote delen van Scandinavië platgelegd. In Groot-Brittannië wordt zeker niet gevlogen van 13.00 uur tot 19.00 uur (Nederlandse tijd), maar ook delen van het Deense en Duitse luchtruim zijn vandaag gesloten. Het vliegverkeer vanaf Schiphol is om zes uur vanavond stilgelegd.

België
Het Belgische luchtruim werd vanmiddag vanaf 14.30 uur in fasen gesloten. Om 14.30 uur wordt de sector West gesloten, die de kust en de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen omvat. De Brusselse luchthaven blijft daarbij open voor luchtverkeer richting het zuiden. Om 16.30 uur wordt het volledige Belgische luchtruim gesloten tot de aswolk is voorbijgetrokken.

Intens
Volgens de IJslandse wetenschapper Magnus Tumi Gudmundsson, hoogleraar geofysica, kunnen de uitbarstingen van de vulkaan "lang duren". Mogelijk zijn ze na een paar dagen voorbij, maar ze kunnen ook meer dan een jaar duren. "Te oordelen naar de intensiteit van deze uitbarsting, kan het lang duren", waarschuwt Gudmundsson.

Herstart
As van vulkanen kan ertoe leiden dat vliegtuigmotoren plotseling stilvallen. Dat gebeurde in 1989 met een vliegtuig van KLM, dat onderweg was van Schiphol naar Tokio. Bij Alaska vloog het toestel door een wolk van de vulkaan Mount Redoubt. Het stof verstopte de vier motoren, die ineens uitvielen. De bemanning slaagde erin de motoren te herstarten.

In NOVA vanavond het laatste nieuws over de aswolk en de gevolgen voor het vliegverkeer. In de studio commentaar van Bernd Andeweg, docent Aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief