Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Partijcongres D66: Hans Wijers terug van weggeweest

17 apr 10

Kijk of luister naar: Partijcongres D66: Hans Wijers terug van weggeweest

Vrijdag begon het tweedaagse voorjaarscongres van D66. Het betekent de aftrap van de verkiezingscampagne van de partij.


Unaniem
Het partijcongres heeft zaterdag unaniem ingestemd met het verkiezingsprogramma van D66. Wel zijn er enkele kleine wijzigingen ten opzichte van het conceptverkiezingsprogramma. Zo wil het congres onder andere dat er een einde komt aan het dubbelmandaat van volksvertegenwoordigers. Een Tweede Kamerlid mag bijvoorbeeld niet tegelijkertijd gemeenteraadslid zijn volgens het congres. Daarnaast sprak het congres zich voorlopig uit tegen ondergrondse CO2-opslag en wil ze internettoegang tot grondrecht verklaren.

Kopstukken

Tijdens het congres spraken D66-kopstukken als partijleider Alexander Pechtold, SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en AkzoNobel-topman Hans Wijers de D66-leden toe. Pechtold bekritiseerde in zijn toespraak het CDA en de PvdA. Wijers nam PVV-leider Geert Wilders, zonder hem bij naam te noemen, op de hak door te spreken over de hofnar van de Nederlandse politiek. Ook herdachten de D66-leden tijdens het congres de onlangs overleden partijprominent Hans van Mierlo.

Geld
D66 heeft nog 300.000 euro nodig voor haar verkiezingscampagne. Dit zei partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven tijdens het congres. Ze roept D66-leden op zoveel mogelijk geld te doneren. 

Peilingen
Onder leiding van fractievoorzitter Pechtold gaat het de partij in de peilingen lange tijd voor de wind. Ook de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart jongstleden waren een groot succes: het aantal raadszetels werd bijna verviervoudigd. De laatste weken staat de partij er in de peilingen echter minder florissant voor. Waar er een maand eerder 18 zetels aan de partij werden toegeschreven, zijn dit er in de meest recente Politieke Barometer nog 12. Nog altijd is dit een forse winst vergeleken met de drie Kamerzetels die de partij nu bezet in de Tweede Kamer.

In NOVA vanavond een verslag van het voorjaarscongres van D66 en een gesprek met Hans Wijers, topman van chemieconcern AkzoNobel en D66-prominent.

Het D66-partijcongres is live te volgen via Politiek24.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief