Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ratzinger wist het'

19 apr 10

Kijk of luister naar: 'Ratzinger wist het'

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat Joseph Ratzinger paus Benedictus XVI werd. Maar erg feestelijk is het niet: het steeds groter wordende schandaal rond misbruik door geestelijken werpt een schaduw over het jubileum.


Tranen
De paus had gisteren in Malta een emotioneel gesprek met slachtoffers van seksueel misbruik en gezegd dat de katholieke Kerk de beschuldigingen van misbruik zal blijven onderzoeken. Bovendien zal de Kerk zich inspannen om degenen die voor misbruik verantwoordelijk zijn voor justitie te brengen. Ook zal de Kerk effectieve maatregelen nemen om in de toekomst kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik door katholieke geestelijken.

Brief
Vorige maand ondertekende de paus zijn langverwachte brief over kindermisbruik door katholieke geestelijken. Hij sprak daarin zijn treurnis uit tegenover de Ieren die door priesters zijn misbruikt. Maar tot grote woede van Duitse slachtoffers en Duitse bischoppen gaat de brief niet over Duitse slachtoffers. Inmiddels is gebleken dat in twintig van de 27 Duitse bisdommen kinderen zijn misbruikt. Ze willen van de paus ook een reactie en schadevergoeding.

Machtig
De 83-jarige Joseph Ratzinger staat te boek als zeer conservatief, intelligent en machtig. Hij was de voornaamste theologische steunpilaar van paus Johannes Paulus II. Hij is de eerste Duitse paus sinds Victor II (1055-1057).

Seksueel misbruik
Van 1977 tot 1982 was Josef Ratzinger aartsbisschop van het bisdom München-Fresing. Hij krijgt in 1979 het bericht dat een priester uit het bisdom Essen jongens seksueel heeft misbruikt. In overleg met Essen wordt besloten dat pater H. naar München kan komen om daar in therapie te gaan.

Geen genezing mogelijk
De psychiater van H. laat Ratzinger al gauw weten dat de pater niet te genezen is en in geen geval weer mag worden ingezet. Ratzinger legt het advies naast zich neer en stuurt de pater naar Grafing, een dorp buiten München. 

Pedoseksueel
Daar valt hij al gauw weer op als pedoseksueel. Ouders doen aangifte en de pater krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf. Bisdom München plaatst hem vervolgens over naar het stadje Garching aan de Alz, tientallen kilometers verderop. Daar kan hij 20 jaar zijn gang gaan. Ruim honderd misdienaren uit de regio vallen onder zijn hoede.

Chantage
Als de priester een brief krijgt van het eerste slachtoffer uit Essen, wordt het hem te heet onder de voeten in Garching. De kerk doet aangifte tegen het slachtoffer in Essen wegens chantage en plaatst pater H. over naar het nabijgelegen Bad Toölz. Daar kon hij tot een maand geleden zijn werk doen zonder dat iemand iets van zijn pedoseksuele verleden wist.

Schuld
De bewoners van de drie plaatsen hebben het vertrouwen in de kerk verloren. Pater H. durft zijn huis in H. niet meer uit. Ratzinger, die voor de overplaatsing verantwoordelijk was, schuift de schuld op zijn toenmalige vicaris.

NOVA reist langs de plaatsen en reconstrueert, met behulp van betrokkenen ter plaatse en de psychiater, het gezeul van de huidige paus met een pedoseksuele priester.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief