Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aswolk kost miljoenen

19 apr 10

Kijk of luister naar: Aswolk kost miljoenen

De verstoring van de luchtvaart kost Air France dagelijks 35 miljoen euro. British Airways berekent de schade op 15 tot 20 miljoen pond sterling (17 tot 23 miljoen euro) per dag. En KLM schatte de schade voor KLM eerder al op 5 á 10 miljoen euro per dag.


Luchtverkeersleiding
De internationale organisatie van luchtverkeersleiders Canso schat de schade die de luchtverkeersleiding wereldwijd lijdt door de sluiting van een deel van het luchtruim op 25 miljoen euro per dag.Vliegveld Groningen Airport Eelde schat dat de luchthaven sinds donderdag tussen de 50.000 en 100.000 euro schade heeft geleden door de vulkaanuitbarsting op IJsland.

Hulp
De Europese Commissie wil noodlijdende luchtvaartmaatschappijen die door de aswolk vele miljoenen euro's verliezen, te hulp schieten, aldus Europees Commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) vandaag in Brussel.

Rozen
Maar niet alleen de luchtvaartmaatschappijen lijden schade door de sluiting van het luchtruim. Ook allerlei grote en kleine ondernemers zien hun inkomsten stagneren. NOVA bezoekt een rozenhandelaar die met smart wacht op zijn rozen die 'en masse' in Kenia wachten op transport naar Nederland. En daar worden ze niet beter van.

Honderd miljoen euro
Volgens luchtvrachtspecialist Joost van Doesburg zadelt de opschorting van het luchtverkeer bedrijven die afhankelijk zijn van luchtvracht op met een gezamenlijke schadepost van tientallen miljoenen euro's per dag. Naast importeurs en exporteurs van bederfelijke goederen als groente, fruit en bloemen worden bedrijven die met hoogwaardige gespecialiseerde technologie werken hard geraakt.

Natuurramp
President-directeur Peter Hartman van KLM gaat ervan uit dat " de Europese overheden de koppen bij elkaar steken" over de schade die de luchtvaartmaatschappijen lijden door het gedeeltelijk sluiten van het luchtruim. Hij ziet niets in het indienen van een claim, bij bijvoorbeeld Eurocontrol Hartman vermoedt dat er gezien de economische impact, niet alleen voor de luchtvaart maar ook in de daaraan gerelateerde sectoren, wel gekeken wordt naar staatssteun. " Als zich ergens een natuurramp voordoet, doen de overheden dat ook. Dit is een natuurramp."

In NOVA vanavond ondermeer een gesprek met een rozenhandelaar die met smart wacht op zijn rozen uit Kenia, een verslag van het overleg van de Europese ministers van Verkeer en een gesprek met Camiel Eurlings (Verkeer) en president-directeur Peter Hartman van KLM.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief