Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nog steeds frustratie na opheffen vliegverbod

20 apr 10

Kijk of luister naar: Nog steeds frustratie na opheffen vliegverbod

De Europese Commissie verwacht dat de hinder voor het vliegverkeer nog zeker de hele week zal duren. De vluchten komen weer op gang, maar het kan nog dagen duren voordat alles weer volgens schema loopt.


Frustratie
En wie dacht dat er na het gedeeltelijk opheffen van het vliegverbod opluchting zou zijn bij de luchtvaartmaatschappijen en passagiers, komt bedrogen uit. De frustratie nam vandaag alleen maar toe. Ten eerste omdat de slachtoffers zich realiseerden dat het misschien helemaal niet nodig was geweest, het vliegverbod. En ten tweede omdat niet meteen iedereen vandaag vervoerd kon worden en het wachten wellicht nog dagen kan duren.

Rijkelijk laat
Gisteren werd besloten dat het Europese luchtruim de komende dagen geleidelijk wordt heropend. Er gelden in Europa nu drie zones: het zuiden van Europa waar zonder problemen gevlogen kan worden, Groot-Brittannië en Ierland waar het luchtruim is gesloten en een derde zone, waar Nederland toe behoort, waar voorzichtig kan worden gevlogen. Volgens demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings is het besluit om het Europese luchtruim weer gedeeltelijk open te stellen rijkelijk laat gekomen. Als oorzaak noemde hij vandaag tijdens het wekelijkste vragenuurtje in de Tweede Kamer de rigide Europese regels.

NOVA is vandaag op Schiphol waar de eerste reizigers weer aankomen en vertrekken. Ook een analyse door het KNMI van de vulkanische as in de hogere luchtlagen.

Volg vliegtuigen realtime via www.radarvirtuel.com of op www.geluidsnet.nl of kijk wanneer welke luchthaven open gaat (live updating)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief