Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Commotie bij de Partij voor de Dieren

21 apr 10

Kijk of luister naar: Commotie bij de Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren in Noord-Holland zal tot aan het partijcongres geen campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen voeren.


De campagnestop is een protest tegen het feit dat Kamerlid Esther Ouwehand niet op de concept-kandidatenlijst voor de verkiezingen staat.

Signaal
"We willen dit als signaal afgeven richting het bestuur. Het is een besluit dat echt niet wordt begrepen. Het bestuur moet maar eens met een goede uitleg komen", aldus Noord-Hollandse Statenlid Peter van Poelgeest. "Ik heb er nooit iets van gemerkt dat Esther Ouwehand niet goed zou functioneren in de Tweede Kamer." Als er geen goede uitleg van het bestuur komt, kunnen de gevolgen voor de partij volgens het Statenlid 'desastreus' zijn. "Het zal dan grote invloed hebben op onze campagne."

Kritiek
Van Poelgeest vindt dat kritische leden van de partij zich over de kwestie moeten kunnen uitspreken. Volgens hem hebben meerdere afdelingen in het land kritiek op het besluit van het bestuur om Ouwehand niet op de kandidatenlijst te plaatsen.

Zeeland
Ook binnen de Zeeuwse afdeling van de Partij voor de Dieren staat alles op scherp. Afgelopen vrijdag kondigde voortrekker Rob Ossewaarde al aan te stoppen met campagne voeren voor de naderende Tweede Kamerverkiezingen.

Deur
Voor zover bekend kan lijsttrekker Marianne Thieme niet door één deur met Kamerlid Esther Ouwehand. Insiders zeggen dat Thieme het zuur vindt dat Ouwehand veel 'populairder is en beter scoort in Den Haag'. Daarom zou de tweede vrouw van de dierenpartij niet op de verkiezinglijst staan.

Campagne
Inmiddels is een groep prominente leden van de partij actief campagne aan het voeren voor Ouwehand.  Dat Ouwehands naam ontbreekt op de lijst vinden ze onbegrijpelijk en beschouwen ze als een verlies voor de partij.

Op 25 april worden de PvdD-lijst en het vekiezingsprogramma definitief vastgesteld tijdens het partijcongres.

In NOVA vanavond een verslag van de commotie binnen de partij. In de studio reageert Bernd Timmerman, oud-vice-voorzitter van het bestuur van de PvdD.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief