Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoofdcommissaris Van Essen: geen gratis dancefeesten meer

22 apr 10

Kijk of luister naar: Hoofdcommissaris Van Essen: geen gratis dancefeesten meer

De aanpak van hooligans beperkt zich niet tot voetbalstadions en is niet alleen een zaak van de politie.


Hoofdcommissaris Henk van Essen, binnen de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor de aanpak van voetbalvandalisme, heeft kritiek op gemeentes en organisatoren van grote - veelal gratis - evenementen: gemeentes geven vergunningen laat, soms té laat, af en de beveiliging lijkt vaak slechts sluitstuk van de begroting te zijn. "Er is te weinig aandacht voor het beveiligingsaspect."

Evenementenbier
Van Essen pleit er dan ook voor dat er geen gratis dancefeesten meer mogen worden georganiseerd; er is weinig zicht op het aantal bezoekers en dat bemoeilijkt de beveiliging en fouillering. Bovendien pleit Van Essen ervoor dat op grote evenementen alleen nog evenementenbier geschonken mag worden.

Onorthodoxe methodes
Gisteren maakte hoofdcommissaris Henk van Essen in NOVA bekend dat een nieuwe aanpak van hooligans nodig is nu zelfs waarschuwingsschoten, zoals bij de strandrellen in Hoek van Holland, niet meer helpen. De politie gaat daarom onderzoeken of het mogelijk is om geur-, licht- en geluidswapens in te zetten tegen hooligans.

Fouillering
Bovendien moeten, aldus Van Essen, de voetbalclubs zelf meer doen in de strijd tegen de hooligans, bijvoorbeeld een betrouwbare toegangscontrole, goed fouilleren op steekwapens, volle blikjes drinken en drugs.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief