Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama wil banken veranderen

22 apr 10

Kijk of luister naar: Obama wil banken veranderen

President Barack Obama brengt vandaag een bezoek aan Wall Street in de hoop daar steun te krijgen voor zijn plannen de Amerikaanse bankwereld te reorganiseren. Als er geen lessen zijn geleerd van de recente crisis, zal de VS een nieuwe financiële catastrofe nabij zijn, aldus Obama.


Obama zei vandaag tegen de banken op Wall Street: ‘Join Us, Instead of Fighting Us’. Lees de volledige speech van Obama

Na zijn politieke overwinning met het gezondheidszorgstelsel in de VS, wil Obama nu de banken aanpakken. In het hol van de Leeuw: Wall Street heeft hij duidelijk gemaakt wat hij ziet als de vijf meest essentiële elementen van zijn plan: transparantie op derivaten is er één van.

Bekijk hier hoe derivaten werken (CNN):

Goldman Sachs

De transparantie op derivaten komt juist op het moment dat bij Goldman Sachs, de machtigste bank ter wereld, een fraude-onderzoek is gestart door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Zij beschuldigt de bank van frauduleuze praktijken bij de verkoop van schuldpapieren die gelieerd zijn aan de Amerikaanse huizenmarkt. Goldman Sachs zou bij die transacties belangrijke informatie hebben achtergehouden voor investeerders. Volgens de SEC hebben beleggers meer dan 1 miljard dollar schade geleden, terwijl Goldman Sachs juist miljarden verdiende aan de handel door te speculeren op een neergang van de huizenmarkt.

ABN Amro
ABN Amro was betrokken bij een transactie van 909 miljoen dollar in mei 2007. ABN wist toen niet dat Goldman Sachs onder een hoedje speelde met John Paulson, de beheerder van een zogeheten hedgefonds, dat speculeerde op een waardedaling van de huizenmarkt in de Verenigde Staten. Paulson had volgens de SEC belangen die tegengesteld waren aan die van ABN.

Hypotheek
Goldman Sachs is er vaker van beschuldigd dat het beleggers waardepapieren heeft verkocht die te maken hadden met zogenoemde subprime-hypotheken, terwijl het zelf speculeerde op een neergang van de huizenmarkt. Subprime-hypotheken bleken uiteindelijk op een te grote schaal te zijn verstrekt aan Amerikanen die niet of nauwelijks beschikten over vermogen. Deze werden via ingewikkelde beleggingsproducten doorverkocht aan beleggers. Nadat huizenprijzen in 2007 inzakten, bleken deze waardepapieren weinig meer waard en kwamen banken in grote problemen terecht. In 2007 wist Goldman Sachs juist nog miljarden te verdienen aan de huizenmarkt. Terwijl vele banken in de problemen raakten, boekte het een recordwinst van 11,6 miljard dollar.

Vanuit New York een verslag van correspondent Willem Lust.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief