Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Job Cohen over 'zijn' PvdA

26 apr 10

Kijk of luister naar: Job Cohen over 'zijn' PvdA

Op het PvdA-verkiezingscongres gisteren in Nijmegen, is Job Cohen definitief aangewezen als lijsttrekker van de PvdA bij de komende verkiezingen op 9 juni.


In zijn toespraak waarschuwde hij dat er "niet roekeloos" bezuinigd mag worden. "Want", aldus Cohen, "als we te hard en te snel bezuinigen dan knakken we het beginnend herstel van de economie, dan vallen we terug in het dal, duurt het langer voor we eruit zijn, zullen de maatregelen des te pijnlijker zijn en verliezen nog meer mensen hun baan."

Speech Cohen:


Utrecht

Cohen zei blij te zijn dat zijn voorganger Wouter Bos eerder niet geluisterd heeft naar VVD-leider Mark Rutte, toen die voor grote bezuinigingen pleitte. Was dat wel gebeurd, dan was er volgens Cohen nu een "leger werklozen ter grootte van de stad Utrecht" bijgekomen. "Wouter luisterde terecht niet naar Rutte. En ik zal dat ook niet doen. We moeten verstandig handelen, niet roekeloos."

Orde
Volgens Cohen gaat het er op 9 juni niet om wie het meest bezuinigt, maar om wie de overheidsfinanciën op orde brengt en tegelijkertijd grote maatschappelijke problemen aanpakt.

Hebzucht
De crisis is volgens Cohen ontstaan door blind vertrouwen in de markt. "Royaal voor hebzucht en amper aandacht voor armoede." Hij waarschuwde dat niet opnieuw de "blinde volgers van de markt" mogen doorgaan. Dat zou in zijn ogen hogere huren, hogere zorgkosten, minder voorzieningen en lagere uitkeringen opleveren. "Dat is de neoliberale cocktail die verantwoordelijk is voor de crisis. Diezelfde cocktail willen ze nu opnieuw opdienen. Het is als de middeleeuwse kwakzalver: wat de kwaal ook is, de dokter kent maar een remedie: aderlaten."

Beschaving
Cohen pleit voor een land waarin "beschaving geen ouderwets woord is". "Waar niemand wordt uitgescholden, joden niet, homo's niet en ook moslims niet."

In de studio geeft Job Cohen vanavond tekst en uitleg over de toekomst van 'zijn' PvdA.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief