Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Voetballer George Weah wil president worden

27 apr 10

Kijk of luister naar: Voetballer George Weah wil president worden

George Weah is een van de meest succesvolle voetballers van Afrika. Hij groeide op in de sloppenwijken van Monrovia, Liberia, en werd als voetballer superster voor clubs als AC Milan, Monaco en Chelsea. In 1995 werd hij, als eerste Afrikaanse voetballer, gekozen tot Wereldvoetballer van het jaar.


Tijdens zijn voetbalcarrière woedde in Liberia een bloedige burgeroorlog. George Weah blaast het nationaal voetbalelftal nieuw leven in en dat geeft de burgers hoop: de strijdende partijen staken hun strijd als het nationale elftal - de Lone Stars - speelt.

Trauma
Maar voor Weah bestaat het leven niet alleen uit voetbal: als ambassadeur van Unicef werkt hij mee aan educatieve programma's over Aids en trekt hij zich het lot aan van voormalige kindsoldaten en andere jongeren die door de oorlogen zijn getraumatiseerd. Weah gelooft dat voetbal kan bijdragen aan de vrede.

President
Na het beëindigen van zijn voetballoopbaan werd Weah politicus en deed in 2005 mee aan de presidentsverkiezingen in Liberia, maar verliest van Ellen Johnson-Sirlea, de huidige president. Maar bij de volgende presidentsverkiezingen, in 2011, is Weah wederom kandidaat.

In NOVA vanavond een gesprek met George Weah. Over voetbal en Afrika en politiek.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief