Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Frontale aanval Wilders op Cohen

26 apr 10

Kijk of luister naar: Frontale aanval Wilders op Cohen

Geert Wilders heeft zich vandaag, op de PVV-partijbijeenkomst, fors afgezet tegen PvdA-lijsttrekker Job Cohen.


Ruggengraat
Volgens Wilders is Cohen een man zonder ruggengraat die als burgemeester amper iets heeft betekend voor de oorspronkelijke inwoners van Amsterdam, maar wel 24 uur per dag in touw is geweest voor "de gelukszoekers". De PvdA is de partij van de dubbele paspoorten, aldus Wilders. " Vroeger hadden ze een rode vlag, nu hebben ze een rode loper uitgelegd voor de islam en massa-immigratie."

Puinhoop
Wilders wees er verder op dat het CDA, de PvdA en de VVD in de afgelopen decennia er in hun regeerperiodes steeds een grote puinhoop van hebben gemaakt. De PVV-leider waarschuwde zijn achterban dat een stem op CDA-leider Jan Peter Balkenende " zomaar een stem op Cohen" kan zijn. " We gaan Nederland terugveroveren", kondigde Wilders aan. Hij herhaalde graag te willen regeren.

Kandidaten
De PVV heeft vanavond ook de kandidaten voor de komende Tweede Kamerverkiezingen bekendgemaakt. Geert Wilders voegt geen nieuwe kandidaat toe aan de lijst  nu de nummer vijf, Gidi Markuszower, is afgehaakt. Er staan dus 49 kandidaten op de lijst. Gidi Markuszower trok zich zaterdagavond terug. De kandidaten die boven hem stonden, zijn een plaats gestegen. Toen de nummer negen, Mellony van Hemert, zich half april om medische redenen terugtrok, werd PVV-Europarlementslid Barry Madlener nog aan de lijst toegevoegd.

Wapen
Al snel na de bekendmaking van de PVV-kandidatenlijst bleek dat Markuszower bij de viering van het 60-jarig bestaan van Israël was aangehouden omdat hij, als beveiliger, wel een wapen droeg maar niet de benodigde papieren daarvoor bij zich had. Ook stapte hij kortgeleden op als bestuurslid van de Raad van de Joodse gemeente Amsterdam nadat hij erop had aangedrongen om Joodse Nederlanders die een VN-rapport over Gaza verdedigen, levenslang in de ban te doen.

Vergrootglas
Markuszower stelde in een korte verklaring dat hij de afgelopen twee weken heeft ervaren wat het betekent om "continu onder een negatief vergrootglas" te liggen. Hij wil niet de komende vier jaar zo verder leven en heeft daarom besloten zich terug te trekken.

Top
De top tien van de PVV-lijst bestaat door het vertrek van de twee kandidaten vooral uit bekende gezichten. Na Wilders volgt huidig Kamerlid Fleur Agema, nieuwkomer Lilian Helder, de Kamerleden Raymond de Roon, Martin Bosma, Sietse Fritsma en Teun van Dijck, Europarlementariër Louis Bontes en de Kamerleden Dion Graus en Richard de Mos.

Job Cohen reageert in de studio op de uitspraken van Geert Wilders. Verder in NOVA vanavond een verslag van de PVV-bijeenkomst.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief