Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Crisis bij NRC Handelsblad

27 apr 10

Kijk of luister naar: Crisis bij NRC Handelsblad

Het is al twee dagen crisis bij NRC Handelsblad: Hoofdredacteur Birgit Donker van NRC Handelsblad is opgestapt en ook uitgever-directeur Gert-Jan Oelderik vertrekt. Het conflict draait rond de onafhankelijkheid van de redactie.


Autonomie
In de directie bestaat een discussie over de koers van moederbedrijf NRC Media. Daarbij ontstond een onoverbrugbaar verschil van mening over de journalistieke autonomie van de krant. De 45-jarige Donker was sinds 2006 hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Ze blijft als schrijvend journaliste verbonden aan de krant.

Kritiek
De nieuwe eigenaar van NRC, mediamagnaat Derk Sauer, is sinds eind vorig jaar de voorzitter van de raad van bestuur van NRC Media. Hij uitte al eens kritiek op de krant. Het investeringsbedrijf van Sauer, Egeria, kocht onlangs een deel van het aandelenpakket van NRC-Handelsblad op. Egeria wilde toen mede-aandeelhouders Sauer en Hendriks in de directie benoemen maar daar verzette de redactieraad zich tegen.

Opheldering

De redactieraad van de krant eist vandaag opheldering over het conflict. Voor de voltallige redactie is vandaag een bijeenkomst belegd waar ook de twee recent benoemde nieuwe commissarissen Derk Sauer en Ruud Hendriks aanwezig zullen zijn, zo melden diverse media. Vanavond is Sjoerd de Jong, adjunct-hoofdredacteur van NRC, te gast.

Volg ook de discussie op NRC


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief