Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Euro-ellende in Europa

28 apr 10

Kijk of luister naar: Euro-ellende in Europa

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overweegt meer noodhulp aan het noodlijdende Griekenland te verstrekken, aldus de Financial Times vandaag.


Het IMF heeft Griekenland al aangeboden 15 miljard euro te lenen. Daar zou nog eens 10 miljard euro bovenop komen, meldt de krant op gezag van anonieme functionarissen in Washington en Athene. De totale lening van 25 miljard euro zou over drie jaar worden verstrekt.

Noodlening
Het geld komt bovenop de 30 miljard euro die de eurolanden als noodlening (tegen een rente van circa 5 procent) aan Griekenland zouden willen verstrekken. De leiders van de eurolanden zullen waarschijnlijk op 10 mei een topontmoeting houden om daar over te besluiten. Over het plan voor noodleningen beslisten de ministers van Financiën van de eurolanden eerder via telefonisch overleg. Maar het is de bedoeling dat de leiders van de eurolanden op 10 mei daadwerkelijk in Brussel bijeenkomen.

Tekort
In totaal hebben zestien van de 27 EU-lidstaten de euro ingevoerd, inclusief Griekenland. Dit land heeft door zijn torenhoge tekorten het vertrouwen van de financiële markten verloren. De positie van de euro dreigt daardoor te worden aangetast.

Duitsland
De eurolanden zouden naar rato bijdragen aan de lening van 30 miljard. Voor Nederland zou het gaan om 1,8 miljard. Duitsland moet het grootste deel ophoesten, en wil daarom pas over de brug komen als de Grieken een geloofwaardig plan op tafel leggen om hun financiën te saneren.

Tweespalt
Maar Duitsland krijgt door deze houding zware kritiek te verduren. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zet Duitsland het voortbestaan van de eurozone onder druk. "Het gaat niet om een reddingsoperatie voor Griekenland. Het gaat om het behoud van de muren rondom Europa, de muren rondom de euro. Het is een redding voor ons allemaal", aldus Frattini.

Ketel
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle verklaarde eerder deze week dat er geen sprake kan zijn van onvoorwaardelijke steun aan Griekenland. Het land moet eerst orde op zaken stellen bij zijn begroting, zo zei hij. "Te vroeg concrete steun beloven, kan ertoe leiden dat de druk van de ketel gaat bij Griekenland."

Euro-ellende
Maar Griekenland is niet het enige land met grote schulden: ook Portugal en Spanje zijn zwakke eurolanden. Europa is gebaat bij een stabiele munt. Maar hoe gaat Europa er voor zorgen dat de euro een stabiele munt blijft? Immers, ondanks alle verplichtingen die eurolanden op zich nemen bij toetreding tot de eurozone, blijkt een debacle als Griekenland niet te voorkomen.

Junkstatus
De Griekse schuldencrisis is vanochtend ook overgeslagen op de aandelen van Europese financiële concerns. Behalve het directe risico dat de banken lopen op Griekse staatsobligaties, vrezen beleggers de gevolgen als de crisis zich verder verdiept. De directe aanleiding voor de paniek op de financiële markten was een verlaging van de kredietstatus van Griekenland en Portugal door kredietbeoordelaar S&P gisteren. Griekse staatsleningen kregen daarbij een zogeheten 'junkstatus'.

In NOVA vanavond een overzicht van de euro-ellende in Europa. In de studio is Arnoud Boot, Nederlands hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief