Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pleidooi voor duurzame veehouderij

28 apr 10

Kijk of luister naar: Pleidooi voor duurzame veehouderij

Vanwege het dierenwelzijn, vanwege het milieu, en vanwege de volksgezondheid moet er een halt toe worden geroepen aan de intensieve veehouderij.


Daarvoor pleiten meer dan 100 hoogleraren vandaag in een manifest aan de politiek, te lezen in NRC Handelsblad

Verandering
In 2001 wordt de minister van landbouw door een commissie onder leiding van Herman Wijffels geadviseerd te intensieve veehouderij ingrijpend te veranderen. In 2010 - dit jaar dus - zou het afgelopen moeten zijn met de fabrieksmatige, mens- en dieronwaardige vleesproductie. Voor de dieren, voor het milieu en voor de volksgezondheid.

Milieu
Maar sindsdien is er ondermeer Q-koorts, vee-gerelateerde MRSA, dreiging van een H5N1-pandemie, en de effecten van de veeindustrie op de uitstoot van broeikasgassen zijn nog duidelijker geworden. Anno 2010 blijkt dat er nauwelijks iets is gedaan met de aanbevelingen.

Bezinning
Tijd dus om ons te bezinnen, aldus de ondertekenaars, op de fundamentele uitgangspunten van onze veeindustrie, zodat politici en burgers tot morele keuzen kunnen komen. De hoogleraren pleiten ervoor de plannen, zoals geformuleerd door de commissie-Wijffels 9 jaar geleden, te realiseren.

NOVA bezocht, samen met minister Gerda Verburg, een innovatieve kippenstal en vraagt haar om een reactie op het manifest. 

Eén van de initiatiefnemers van het manifest, professor Roos Vonk, reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief