Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Loverboy voorlopig vrij vanwege zieke moeder

29 apr 10

Kijk of luister naar: Loverboy voorlopig vrij vanwege zieke moeder

Murat O., de tot vier jaar cel veroordeelde loverboy, mag zijn proces in hoger beroep in vrijheid afwachten vanwege de ernstige ziekte van zijn moeder, meldt het gerechtshof in Amsterdam.


Voorwaarden
Murat O. heeft inmiddels veertien maanden vastgezeten, maar is nu tot de volgende zitting op 16 juli - onder voorwaarden - op vrije voeten gesteld. Zo mag hij op geen enkele wijze contact hebben met zijn slachtoffers.

Veroordeeld
Murat O. was afgelopen december door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld voor onder meer het in de prostitutie dwingen van vrouwen. Andere leden van de bende van pooiers en loverboys waarvan hij deel uitmaakte, kregen celstraffen tot zes jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie had celstraffen tot dertien jaar geëist.

Afweging
Bij de afweging van het hof om O. in vrijheid te stellen, heeft meegewogen dat het aandeel in de zaak waarvoor O. is veroordeeld zich 'beperkt' tot twee vrouwen. Hij zou daarbij geen geweld hebben gebruikt. Ook heeft O. bij een eerdere schorsing zich volgens het hof gehouden aan de voorwaarden, waaronder een contactverbod met de slachtoffers. Hij en zijn familie wonen in Nederland en er is volgens het hof geen reden aan te nemen dat O. de benen zal nemen.

Verzet
Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) betreurt dat de Murat O. op vrije voeten is gesteld. Ook het Openbaar Ministerie is niet blij met de beslissing van het hof. Het OM had zich verzet tegen zijn vrijlating. " We hebben ons ertegen verzet. Het maatschappelijk belang weegt zwaarder dan de persoonlijke belangen van de verdachte", aldus een woordvoerster van het OM. " Deze man heeft veel slachtoffers gemaakt."

Woedend
Twee slachtoffers laten via hun advocaat Richard Korver weten woedend te zijn en te vinden dat aan hun belangen geen enkel recht is gedaan. Ze zijn door het hof niet geïnformeerd over de invrijheidsstelling, zitten ondergedoken en zijn bang. Uit de zaak Saban B. is volgens hen kennelijk geen lering getrokken.

Saban B.
De tot 7,5 jaar cel veroordeelde, uiterst gewelddadige mensenhandelaar Saban B. nam vorig jaar september de benen toen hij van het gerechtshof verlof kreeg om zijn pasgeboren kind te zien. Dat leidde tot veel ophef. B. vluchtte naar Turkije, waar hij inmiddels vastzit wegens afpersing.

Spoeddebat
PvdA'er Khadija Arib vindt het onbegrijpelijk dat de slachtoffers van Murat O. niets wisten van zijn vrijlating. Ze wil een spoeddebat aanvragen. De PVV oordeelt dat de rechters er opnieuw volkomen naast zitten. Hirsch Ballin moet zorgen dat O. zo snel mogelijk weer achter de tralies zit.

In de studio reageert Leendert Verheij, president van het Amsterdamse gerechtshof.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief