Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zware beveiliging op Koninginnedag

30 apr 10

Kijk of luister naar: Zware beveiliging op Koninginnedag

De koninklijke familie heeft het bezoek aan Zeeland afgerond. Met de aanslag op de koninklijke familie, vorig jaar in Apeldoorn, nog vers in het geheugen was de beveiliging bijzonder intensief.


Zo waren 1400 agenten op de been; de inwoners langs de route waren eerder al gescreend. Verder was iedereen in het gebied waar de koningin zich begaf, gecontroleerd.

Welkom

De koningin en haar familie werden in Wemeldinge welkom geheten door Karla Peijs, de Commissaris van Koningin in Zeeland, en burgemeester Kramer van de gemeente Kapelle. Prins Maurits en prinses Marilene waren er vandaag niet bij, omdat zij de begrafenis van een goede vriend bezochten.

Apeldoorn
Burgemeester Kramer memoreerde in zijn welkomstwoord de aanslag die vorig jaar in Apeldoorn een abrupt einde maakte aan de feestelijkheden. Kramer sprak de hoop uit dat het vandaag een mooie dag zou worden. "Laat Koninginnedag 2010 het feest zijn zoals het hoort te zijn: ongedwongen, vrolijk en zonder wanklank", aldus de burgemeester.

Bierpulsjoelen
In Wemeldinge wandelde de familie onder meer door de Koningin Emmastraat, over het Amaliaplein en door de Prinses Julianastraat. Ze zagen er onder andere het Tééle-steken, een oud Zeeuws spel, en leden van een voetbalvereniging die sjoelden met volle bierpullen.

Middelburg
Even na 12.00 uur kwamen de vorstin, prinsen en prinsessen aan in Middelburg, waar naar schatting 45.000 mensen langs de route stonden. In de Zeeuwse hoofdstad werd ook stilgestaan bij het 30-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix, dit jaar. De Nieuwe Burg werd omgetoverd tot Oranjestraatje, waar aandacht was voor de regeerperiodes van Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Dankwoord
Aan het einde van het bezoek sloot koningin Beatrix het bezoek af met een dankwoord aan de Zeeuwse bevolking. Ze zei dat de Zeeuwen "ons Koninginnedag hebben teruggegeven", waarmee ze verwees naar de tragedie van vorig jaar. Gisteren werd het drama in Apeldoorn herdacht met de onthulling van een monument voor de slachtoffers.

Vanavond in NOVA een verslag van Koninginnedag 2010.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief