Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vertrouwen in kroonprins neemt af

30 apr 10

Kijk of luister naar: Vertrouwen in kroonprins neemt af

Ruim zeven op de tien Nederlanders willen dat Nederland een constitutionele monarchie blijft met de koning(in) aan het hoofd van de regering, maar het vertrouwen in kroonprins Willem-Alexander daalde van 73 procent naar 62 procent. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de NOS.


Natuurlijk moment
Ruim een op de drie Nederlanders vindt 2010, het jaar waarin koningin Beatrix dertig jaar op de troon zit, het meest geschikte moment voor een troonswisseling. Als het dit jaar niet gebeurt, dan vindt 20 procent van de Nederlanders zich pas in 2013 weer een 'natuurlijk moment' aandient voor troonsopvolging. In dat jaar wordt de koningin 75 jaar.

Prins Willem-Alexander
De behoefte aan een gemoderniseerd koningshuis is groot, zo blijkt ook uit de enquête: zes op de tien mensen hopen op een modernere uitstraling. Veertig procent van de ondervraagden verwacht dan ook dat het kroonprinselijk paar, wanneer het de troon bestijgt, daadwerkelijk het koningshuis zal moderniseren. Dat zijn er echter minder dan in 2009; toen verwachtte nog 52 procent zo'n modernisering.


Prins Bernhard, over wie Annejet van der Zijl het boek 'Bernhard, een verborgen geschiedenis' schreef (bron: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag)

Toekomst
Vanavond in NOVA een gesprek over verleden, heden en toekomst van de Nederlandse monarchie. In de studio zijn Jan Hoedeman, co-schrijver van het boek Willem IV. Van prins tot koning en oprichter van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis; en Annejet van der Zijl, schrijfster van Bernhard, een verborgen geschiedenis.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief