Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Noodtoestand door olieramp in Amerika

1 mei 10

Kijk of luister naar: Noodtoestand door olieramp in Amerika

De olie die vorige week vrijkwam na de explosie van een door BP gehuurd olieplatform bedreigt de kust van de Amerikaanse staten Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida. Alle vier staten hebben de noodtoestand uitgeroepen.


De Amerikaanse regering en de Amerikaanse staat Louisiana hebben er bij het Britse olieconcern BP op aangedrongen de olievervuiling in de Golf van Mexico krachtiger aan te pakken.

Chemicaliën
De Amerikaanse luchtmacht is van plan chemicaliën uit te strooien boven de smurrie om het spul te verspreiden. De vogelbescherming heeft inmiddels de eerste zeevogels die onder een dikke laag olie zitten, opgevangen. De Amerikaanse autoriteiten hebben besloten gedetineerden in de staat Louisiana in te zetten tegen de dreigende vervuiling van de kust. De gevangen worden getraind om de federale instanties te helpen bij het opruimen van de smurrie.

Kosten
De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Ken Salazar, zei dat zijn regering "niet zal rusten voordat BP iedere druppel heeft opgeruimd". Hij zei dat het Britse concern voor de kosten moet opdraaien. De bestrijding van de olie kost dagelijks naar schatting 5 tot 7 miljoen dollar (3,7 tot 5,2 miljoen euro). BP liet vrijdag weten "de volle verantwoordelijkheid" voor de ramp te nemen. Het bedrijf zal bij "legitieme schadeclaims" betalen.

Bekijk hier een animatie van de verspreiding van de olie (CNN).

In NOVA vanavond een verslag van de olieramp en vanuit New Orleans commenaar van correspondent Willem Lust.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief