Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Visserij en milieu slachtoffer olieramp

3 mei 10

Kijk of luister naar: Visserij en milieu slachtoffer olieramp

De olievervuiling in de Golf van Mexico, die de zuidkust van de Verenigde Staten bedreigt, kan een milieuramp van ongekende omvang worden. De olie zou het milieu en de economie in de kwetsbare kuststrook ernstige schade kunnen toebrengen.


Noodtoestand
Vorige week hebben vier Amerikaanse staten vanwege de olievervuiling in de Golf van Mexico de noodtoestand uitgeroepen. De Amerikaanse regering en de Amerikaanse staat Louisiana hebben er bij het Britse olieconcern BP op aangedrongen de olievervuiling in de Golf van Mexico krachtiger aan te pakken. Ook president Obama hield BP "onmiskenbaar" verantwoordelijk voor de vervuiling. Het concern zal dan ook voor de schoonmaakkosten moeten opdraaien, aldus de president.

Natuur
Om de smurrie op te ruimen zetten de Amerikaanse autoriteiten onder anderen gedetineerden en leden van de Nationale Garde, het Amerikaanse reserveleger, in. Zij moeten ook helpen bij het beschermen van kwetsbare natuurgebieden. Volgens experts komt de olieramp op een zeer slecht moment nu tienduizenden vogels massaal broedplaatsen zoeken. Ook vissen, garnalen, krabben en oesters lopen gevaar door de vervuiling.

Visserij
De Amerikaanse overheid kondigde een visverbod van ten minste tien dagen af voor de wateren die zijn vervuild. Dit om gezondheidsrisico's te voorkomen. Het verbod geldt zowel voor de commerciële als de particuliere visserij. Zo zal dus de visserij een groot slachtoffer zijn van de olieramp.

Identiteit
In Louisiana is vis zoiets als melk en kaas voor Nederland. Het is niet alleen economisch belangrijk: het is deel van de identiteit, en het hoort bij de Frans-Amerikaanse Cajun-cultuur. Op de vismarkt in New Orleans zien ze de catastrofe naderen. En klanten slaan nog snel in, nu er nog iets te krijgen is.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief