Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wat betekent de 'euro-ellende' voor Nederland?

3 mei 10

Kijk of luister naar: Wat betekent de 'euro-ellende' voor Nederland?

Het noodlijdende Griekenland leent 110 miljard euro: 80 miljard van de eurolanden en 30 miljard van het IMF. Nederland levert 5 miljard.


Offers
De Grieken moeten daarvoor wel grote offers brengen: Griekenland snijdt fors in de salarissen van ambtenaren en ook gepensioneerden leveren in. De btw stijgt met circa 2 procentpunten. Verder wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd en wordt er een aantal nieuwe belastingen ingevoerd. De overheidsuitgaven moeten over drie jaar met 30 miljard euro zijn teruggebracht, waarmee het begrotingstekort in 2014 tot onder de 3 procent moet zijn gedaald.

Schok
Het conservatieve dagblad Eleftheros Typos typeert de bezuinigingsmaatregelen die de regering wil doorvoeren als "een schok voor de samenleving". De kranten beseffen dat de maatregelen nodig zijn om een economisch bankroet te vermijden. "Maar ze zijn wel oneerlijk", zo vindt Eleftherotypia, een gematigd-linkse krant. "Het zijn dezelfde mensen, de arbeiders en de gepensioneerden, die elke keer bijna exclusief worden geraakt en worden opgeroepen om de prijs te betalen."

Banken
Financiële instellingen moeten volgens de PvdA en SP hun bijdrage gaan leveren in de steun aan Griekenland. Tweede Kamerlid Paul Tang van de PvdA vindt dat banken het na de overheidshulp in de kredietcrisis niet kunnen maken als " nu weer alleen de belastingbetalers de risico's te laten lopen" bij het beschermen van de financiële stabiliteit. Irrgang stelt dat banken de afgelopen jaren hebben verdiend door leningen te verstrekken met hoge rentes wegens de hoge risico's. " Daarom is het oneerlijk als de banken niet mee gaan betalen, terwijl zij wel profiteren van de hulp voor Griekenland".

Wat betekent deze euro-ellende voor Nederland? In de studio reageren Arnoud Boot, Nederlands hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten en Ewout Irrgang, financieel woordvoerder van de SP-Tweede Kamerfractie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief