Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechter ontvlucht Turkije

3 mei 10

Kijk of luister naar: Rechter ontvlucht Turkije

Voor het eerst in de geschiedenis van Turkije is een rechter het land ontvlucht en heeft in een ander land asiel aangevraagd.


Asiel
De jonge rechter Cagatay Cetin (32) kwam in januari naar Nederland en vroeg officieel asiel aan. Hij zegt onder druk gezet te zijn door het ministerie van Justitie en andere officiële instellingen van Turkije. Dit allemaal vanwege zijn opvattingen over de Armeense genocide, de Koerdische kwestie en zijn afkomst. Ook is Cetin net als zijn ouders met de dood bedreigd door ultra-nationalistische Turken. Zijn ouders zijn al een aantal maanden ondergedoken ergens in Turkije.

Partijdige rechtsspraak
Volgens de gezaghebbende mensenrechtenorganisatie IHD, staat zijn vlucht symbolisch voor de politisering van de rechtsspraak door de politieke machthebbers. Ook is de rechtsspraak in Turkije, volgens IDH en Cetin, niet onafhankelijk. De hervormingen die door de regerende AK-partij zijn doorgevoerd om aansluiting met de Europese Unie te krijgen, zijn volgens de IHD en rechter Cetin geen vooruitgang gebleken. In de praktijk is er weinig veranderd in Turkije; er worden nog steeds mensen gemarteld, individuen worden aangeklaagd vanwege hun politieke opvattingen en zitten er ongeveer drieduizend kinderen vast in afwachting op berechting door een strafrechtbank. Voorzitter Turkdogan van de IHD vindt dat de EU kritischer moet zijn over de situatie in zijn land.

Uitsluitsel
Inmiddels heeft Cagatay Cetin 2 gesprekken gevoerd met de IND en krijgt hij binnen 4 maanden uitsluitsel over zijn asielaanvraag. Hij is, ondanks zijn heimwee, positief over zijn toekomst: "Ik heb mijn leven gered door naar Nederland te vluchten. Ik zal me zo snel mogelijk aanpassen en de Nederlandse taal leren, zodat ik verder kan met mijn leven. Ik wil me nuttig maken voor dit land."

In NOVA een reportage.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief