Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nick Clegg bestormt het Britse establishment

5 mei 10

Kijk of luister naar: Nick Clegg bestormt het Britse establishment

De leider van de Liberal Democrats is in korte tijd verworden tot het gezicht van de politieke vernieuwing in Groot-Brittannië.


Televisiedebatten
De opkomst van Nick Clegg is voor een belangrijk deel te danken aan de televisiedebatten, die voor het eerst in de Britse geschiedenis worden georganiseerd. Clegg slaagt erin zich te profileren als jonge, scherpe opponent van Gordon Brown en David Cameron. De laatsten worden meer en meer gezien als vertegenwoordigers van een vastgeroest establishment. Met de bonnetjes-affaire nog vers in het geheugen is de behoefte aan vernieuwing de laatste maanden van Browns regeringsperiode sterk gegroeid.

Jongeren
De steun voor Nick Clegg lijkt vooral van de jongere generatie te komen. Rond veertig procent van de jongeren tussen 18 en 34 jaar zegt op de LibDems te gaan stemmen. Wat daarvan komt valt nog te bezien, omdat kiezers in Engeland geregistreerd moeten zijn - en dat zijn veel jongeren niet.

Nederlands
Clegg werd in 1967 geboren en is de zoon van een Nederlandse moeder en Brits-Russische vader. Hij spreekt vloeiend Nederlans, zoals te horen is in een interview over de bonnetjesaffaire op de website van de NOS.

Vanavond in NOVA een verslag van de campagne van Nick Clegg.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief