Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gewonden bij incident tijdens dodenherdenking

4 mei 10

Kijk of luister naar: Gewonden bij incident tijdens dodenherdenking

Op de Dam in Amsterdam is dinsdagavond tijdens de twee minuten stilte voor dodenherdenking paniek ontstaan, toen een man begon te schreeuwen. Enige tientallen mensen raakten in de chaos gewond.


De koninklijke familie werd in allerijl weggevoerd; kort na het incident kwam de familie, onder luid applaus, weer terug op de Dam en de ceremonie werd hervat.

Aangehouden
Twee mannen werden aangehouden; één van hen, de man die schreeuwde, zit nog steeds vast voor verstoring van de openbare orde. De andere man die werd aangehouden had een koffer laten vallen. De laatste werd al snel weer vrijgelaten toen bleek dat hij zijn koffer slechts uit schrik had laten vallen.

Bekende
Op een persconferentie die even na half elf vanavond werd gehouden, werd bekend dat de schreeuwende man een bekende van de politie is. Zo is hij eerder veroordeeld voor diefstal, drugshandel en -bezit en geweldpleging. Het gaat om een Nederlandse man van 39 jaar oud. Hij was gekleed in "orthodox-joods ogende" kledij. Tijdens de twee minuten stilte prevelde hij eerst een onverstaanbare tekst, die al snel overging in hard geschreeuw. De paniek die daardoor werd veroorzaakt, werd nog eens versterkt doordat iemand "bom, bom, vlucht" zou hebben geroepen.

Gewonden
Enkele tientallen mensen raakten lichtgewond in de chaos, waarbij het publiek alle kanten op vluchtte en over dranghekken klom. De gewonden werden opgevangen in het Paleis op de Dam en een restaurant. Van daaruit is een aantal van hen naar het ziekenhuis vervoerd. Koningin Beatrix, prins Willem Alexander, prinses Máxima en demissionair premier Balkenende hebben de gewonden kort na het incident bezocht. Volgens waarnemend burgemeester Ascher stond de koningin erop dat de herdenking na het incident werd hervat. Asscher noemde het voorval "vreselijk triest". Premier Balkenende sprak in een reactie ook van een "ontzettend trieste" gebeurtenis. 

Noodverordening
Na de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn, een jaar geleden, zijn de veiligheidsmaatregelen bij optredens van de koninklijke familie fors aangescherpt. Zo gold ook tijdens deze dodenherdenking een noodverordening. Het gebied rond de Dam gold als veiligheidsgebied, waarbinnen de politie meer bevoegdheden heeft om de openbare orde te bewaren.

Vanavond in NOVA een verslag van de gebeurtenissen op de Dam, een gesprek met veiligheidsdeskundige Glenn Schoen, en de persconferentie van burgemeester, korpschef en officier van justitie van Amsterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief