Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe feiten over vuurwerkramp

5 mei 10

Kijk of luister naar: Nieuwe feiten over vuurwerkramp

De politie Twente gaat mogelijk nieuw onderzoek doen naar het ontstaan van de eerste brand bij de Enschedese vuurwerkopslagplaats SE Fireworks.


Bijna tien jaar geleden, op 13 mei 2000, explodeerde het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Een volledige woonwijk werd weggevaagd en 23 mensen kwamen om het leven. Honderden mensen raakten gewond. Het Openbaar Ministerie verdacht André de V. van brandstichting bij het vuurwerkbedrijf en veroordeelde hem in 2002 tot 15 jaar gevangenisstraf, maar sprak hem een klein jaar later weer vrij.

Directie
Rudi Bakker en Willy Pater, directeuren van S.E. Fireworks, werden veroordeeld tot celstraffen van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank achtte bewezen dat Rudi Bakker en Willy Pater de milieuvoorschriften hadden overtreden en illegaal in vuurwerk hadden gehandeld. De straffen waren beduidend milder dan geëist. Tegen Bakker was dertig maanden celstraf geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Tegen Pater was vijftien maanden geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Een van de argumenten van de rechtbank om de straffen te matigen was de rol die de overheid heeft gespeeld in de handhaving van de voorschriften.

Bedrijfsongeval
Het officiële onderzoek naar de ramp is nooit afgesloten, maar de politie is steeds uitgegaan van brandstichting. Maar naar sinds dit weekend blijkt heeft de politie Twente nieuwe 'uiterst belastende' verklaringen over het ontstaan van de vuurwerkramp. De verklaringen zijn opgenomen door RTV Oost die een serie reportages maakte over de ramp: uit de verklaringen zou blijken dat de eerste brand veroorzaakt werd door een bedrijfsongeval. De brandhaarden die later ontstonden, hebben de uiteindelijke ramp veroorzaakt.

In NOVA komen de RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink en cameraman Frans Strikker, met nieuwe onthullingern over de oorzaak van de vuurwerkramp. Verder reageert Peter Plasman, voormalig advocaat van directeur Rudi Bakker.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief