Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De getuigenis van Amira

8 mei 10

Kijk of luister naar: De getuigenis van Amira

Vandaag deel twee van het verhaal van Amira. Haar man vermoordde begin maart twee van haar kinderen.


Op 6 maart schoot Abdel Z. in Zierikzee zijn 19-jarige dochter en 9-jarige zoon dood en verwondde zijn vrouw voordat hij zelfmoord pleegde. Amira raakte gewond. Hun 14-jarige zoon ontsnapte aan de dood, omdat hij bij de buren was. Het Openbaar Ministerie verzuimde om de familie te melden dat Z. op vrije voeten kwam.

Treurig
Donderdag verklaarde het Openbaar Ministerie in NOVA dat door gebrekkige communicatie tussen justitie en politie de richtlijnen voor het informeren van slachtoffers als de voorlopige hechtenis van verdachten wordt geschorst, niet goed zijn nageleefd. Het Openbaar Ministerie betreurt dit ten zeerste en zal de werkwijze aanpassen zodat, zoals het OM zegt, dergelijke situaties in de toekomst kunnen worden vermeden.

In een verklaring aan NOVA laat ook burgemeester Rabelink van Schouwen Duiveland weten dat hij pas de dag na de vrijlating van Abdel Z. door het OM is geïnformeerd.

Aangifte
In de maanden voorafgaand aan de moord deed Amira minstens zes keer aangifte van mishandeling en bedreiging. Amira: "Iedereen zegt: jouw dossier is rood. Jij loopt gevaar. Waarom hebben ze mij niet geholpen?'

Veilig huis
Een dag na de moord zegt Justitie in een verklaring dat Amira een veilig huis had geweigerd. Maar, aldus Amira: "Waar is het huis waar ik niet naartoe ben gegaan? Welke moeder wil nou niet met haar kinderen naar een veilig huis gaan? Welke moeder wil dat niet?'

In NOVA vanavond het verhaal van Amira.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief