Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM erkent fout in familiedrama Zierikzee

6 mei 10

Kijk of luister naar: OM erkent fout in familiedrama Zierikzee

Op 6 maart schoot Abdel Z. in Zierikzee zijn 19 jarige dochter en 9 jarige zoon dood en verwondde zijn vrouw, voordat hij zelfmoord pleegde. Zijn vrouw, Amira, raakte gewond. Hun 14 jarige zoon ontsnapte aan de dood, omdat hij bij de buren was. Het Openbaar Ministerie verzuimde om de familie te melden dat Z. op vrije voeten kwam.


Lees de verklaring van het Openbaar Ministerie

Huiselijk geweld
Abdel Z. was een bekende van justitie. In december 2009 werd hij veroordeeld voor huiselijk geweld en mishandeling van zijn vrouw. In februari 2010 werd hij opnieuw aangehouden, ditmaal op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter.

Pistool
Gedurende de periode dat hij in de gevangenis zat, heeft hij zijn gezin meerdere malen met de dood bedreigd. Ook heeft hij geprobeerd een pistool te kopen. Justitie en politie waren hiervan op de hoogte.

Veiligheidsplan
Amira had tijdens de detentie van haar man contact met de burgemeester en verschillende hulpverleners. Er was een speciaal veiligheidsplan dat in werking zou treden als de man werd vrijgelaten.

Geschorst
Op 24 februari werd zijn voorlopige hechtenis geschorst onder de voorwaarde dat hij geen contact opnam met zijn gezin en niet binnen een straal van vijf kilometer van de woning van zijn gezin in Zierikzee mocht komen.

6 maart
Twee weken later, op 6 maart 2010, schoot hij twee van zijn kinderen in hun huis dood. Hun 14 jarige zoon ontsnapte aan de dood, omdat hij bij de buren was.

Richtlijnen
Het OM erkent dat er richtlijnen zijn voor het informeren van slachtoffers als de voorlopige hechtenis van verdachten wordt geschorst. Door gebrekkige communicatie tussen justitie en politie is dat in de zaak Zierikzee niet gebeurd. Het Openbaar Ministerie betreurt dit ten zeerste en zal de werkwijze aanpassen zodat, zoals het OM zegt, dergelijke situaties in de toekomst kunnen worden vermeden.

In NOVA vanavond voor het eerst het verhaal van de moeder, Amira. Zij vertelt over haar gezin, haar man en de mishandelingen en bedreigingen die zij met haar kinderen heeft moeten doorstaan. Ze doet verslag van de weken voorafgaand aan de moord op twee van haar kinderen en de periode daarna.
In de studio reageert Fred Teeven, VVD-politicus en voormalig officier van justitie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief