Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advies: Wetenschappelijk onderzoek misbruik Katholieke Kerk

7 mei 10

Kijk of luister naar: Advies: Wetenschappelijk onderzoek misbruik Katholieke Kerk

Er moet een wetenschappelijk onderzoek komen naar aard, omvang, omstandigheden en verantwoordelijkheden van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Het onderzoek moet gaan over de periode tussen 1945 en nu.

 
Dat stelt oud-minister Wim Deetman vandaag. Deetman werd in maart door zowel de Nederlandse bisschoppenconferentie als de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) gevraagd de eerste fase van het onderzoek te leiden.

Advies
De bisschoppen en de KNR beslissen dinsdag of zij het advies van Deetman overnemen. Die liet in het midden of hij de commissie zelf gaat leiden. Deetman stelt een onderzoekscommissie voor die is samengesteld uit wetenschappers, onder wie de hoogleraren Harald Merckelbach van de Universiteit Maastricht en Marit Monteiro van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Salesianen
De onrust die al eerder in het buitenland bestond, bereikte Nederland toen er een klachtenstroom op gang kwam over de paters Salesianen in 's Heerenberg. Zij zouden in de jaren '60 en '70 kinderen hebben misbruikt op het internaat.

Crisis
Na de meldingen over de paters Salesianen kwam een enorme hoeveelheid verhalen los. Er bleek dat ook in andere katholieke instellingen stelselmatig kinderen werden misbruikt; zo'n vijftienhonderd meldingen kwamen binnen bij Hulp en recht.

Vanavond in NOVA wordt het rapport besproken met Wim Deetman.

Lees hier 'Vragen en antwoorden Openbaar Ministerie in kwestie misbruik binnen de RK kerk'.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief