Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overleg over Griekenland en euro

7 mei 10

Kijk of luister naar: Overleg over Griekenland en euro

In de Tweede Kamer wordt vandaag overlegd over de 4,7 miljard euro die Nederland aan de Grieken leent. Ook de leiders van de EU-landen komen bijeen om te spreken over de steun aan Griekenland en de toekomst van de euro.


Behalve Nederland moet ook een aantal andere landen nog op nationaal niveau tot overeenstemming komen over steun voor Griekenland.

Steun
In totaal is aan Griekenland 110 miljard euro toegezegd aan leningen; 10.000 euro per hoofd van de bevolking. De Tweede Kamer is vanmorgen akkoord gegaan met de 4,7 miljard euro steun die Nederland bijdraagt. Alleen de PVV en Rita Verdonk zijn ronduit tegen. De Kamerleden hebben hun meivakantie onderbroken voor dit debat.

Euro
Behalve over de Griekse crisis praten de EU-leiders vandaag ook over de toekomst van de euro, die gisteren een nieuw dieptepunt bereikte: één euro kostte toen 1,26 dollar, het laagste niveau sinds ruim een jaar. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitten donderdag voor een aanscherping van de EU-begrotingsregels. Zo zouden er strengere sancties moeten komen om problemen zoals die zich nu in Griekenland voordoen, te voorkomen.

Bezuinigen
Maar waarom zou Nederland 4,7 miljard lenen aan Griekenland terwijl er ook hier in Nederland zeer zwaar bezuinigd moet gaan worden? NOS-verslaggever Eva Wiessing en NOVA-verslaggever Rudy Bouma vroegen het aan gewone Grieken in de Atheense wijk Neo Psychiko. Ambtenaren en kleine middenstanders proberen daar het hoofd boven water te houden. De crisis heeft hen nu al zwaar getroffen terwijl er nieuwe mega bezuinigingen aankomen, waar het Griekse parlement gisteren mee instemde.

Vanuit Den Haag een reactie van demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager. In de studio commentaar van vermogensbeheerder Martien van Winden. Hij pleitte eerder in NRC Handelsblad voor de terugkeer van de gulden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief