Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU reserveert 500 miljard voor redden euro

10 mei 10

Kijk of luister naar: EU reserveert 500 miljard voor redden euro

De presentatie van het rapport van de commissie-De Wit komt op de dag na het weekend waarin de EU een akkoord heeft bereikt over de hulp aan eurolanden die hun schulden niet meer kunnen betalen: de EU stelt daarvoor 500 miljard euro beschikbaar.


Akkoord
Het akkoord houdt in dat de Europese Commissie 60 miljard euro kan uitlenen aan eurolanden in nood. Mocht er meer nodig zijn, dan kan door een nog op te richten EU-orgaan nog eens 440 miljard worden geleend op de kapitaalmarkt, met garanties van de zestien eurolanden. De beslissing daarover vindt plaats bij unanimiteit. Elk land kan die dus blokkeren. Een eerder voorstel, waarbij het initiatief bij de Europese Commissie lag, werd op aandrang van Nederland en Duitsland van tafel gehaald.

IMF
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid nog eens 220 miljard bij te dragen aan het reddingsplan. De eurolanden en het IMF leenden vrijdag al 110 miljard aan Griekenland.

Nodig
Volgens demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën is de nieuwe maatregel nodig omdat er vorige week zoveel onrust op de financiële markten ontstond dat ingrijpen onvermijdelijk was.

Tweede Kamer
De Jager heeft een voorbehoud gemaakt bij de afspraken, omdat hij eerst de Tweede Kamer wil raadplegen. Het Nederlandse aandeel in het pakket bedraagt 26 miljard. De Jager wees erop dat dat vergeleken met de 200 miljard die Nederland eerder uitgaf om banken van de ondergang te redden een "goed te overzien bedrag" is. Hij onderstreepte dat het geld naar verwachting nooit uitgegeven hoeft te worden.

Spoeddebat
De Tweede Kamer houdt vandaag een spoeddebat met demissionair minister Jan Kees de Jager. CDA en GroenLinks hebben het overleg aangevraagd en ook de VVD schaart zich erachter. Het CDA wil eerst nog een brief van De Jager met de details en voorwaarden van het plan, waarover in Brussel in de nacht van zondag op maandag overeenstemming werd bereikt.

In NOVA vanavond een gesprek met demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief