Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wellink over De Wit en de euro

11 mei 10

Kijk of luister naar: Wellink over De Wit en de euro

Het zijn sombere tijden voor Nout Wellink. Gisteren kreeg de directeur van De Nederlandsche Bank zware kritiek van de commissie-De Wit op zijn optreden in de kredietcrisis en ook hangt er nog steeds een donkere wolk boven de positie van de euro.


Beschermen
Het rapport van de commissie onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit is hard over toezichthouder DNB en de president daarvan, Nout Wellink. In het debacle rond de IJslandse bank Icesave heeft de toezichthouder te weinig gedaan om de consument en Nederlandse banken te beschermen. De mislukte overname van ABN Amro door het consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander had de centrale bank zelfs tegen kunnen houden, ook al heeft Wellink voor de commissie het tegendeel verklaard.

Risico's
Wellink zei tegen de commissie dat als hij ook maar het kleinste gaatje had gezien om de overname tegen te houden, hij dwars was gaan liggen. De commissie stelt nu niet alleen vast dat dat gaatje er was, maar De Wit meent ook dat ‘DNB zich heeft ingespannen om die gaatjes te dichten’. De toezichthouder zag risico’s bij de overname van ABN Amro – ‘de turbulentie van de crisis was er al’, zei De Wit. Maar in plaats van te handelen naar die risico’s ‘heeft DNB zich ingespannen om de risico’s weg te nemen’.

NOVA spreekt vanavond met Nout Wellink.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief