Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlanders omgekomen bij vliegtuigcrash

12 mei 10

Kijk of luister naar: Nederlanders omgekomen bij vliegtuigcrash

Door een vliegtuigongeval op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli zijn 103 doden gevallen. De eigenaar van het vliegtuig, de Libische vliegmaatschappij Afriqiyah Airways, spreekt van een ongeluk. De ANWB meldt 61 Nederlandse doden. 


Onzeker
Minister Verhagen zei vanavond dat het aantal omgekomen Nederlanders is gebaseerd op gegevens van de twee touroperators Kras (24) en Stip (38) die de reizigers vervoerden. De moeilijkheid is echter dat niet 100 procent zeker is of allen op de passagierslijst waren ingecheckt. Enkele namen op de inchecklijst waren namelijk doorgestreept. Ook staan op de inchecklijsten enkel namen en geen nationaliteiten. Het definitieve aantal is dus nog onbekend.

Kind
Een 10-jarig, waarschijnlijk Nederlands, jongetje heeft op miraculeuze wijze de vliegtuigcrash overleefd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse zaken bevestigd. Een Libische minister maakte enkele uren na de crash bekend dat het kind is opgenomen in een ziekenhuis; hij is geopereerd en zijn toestand is stabiel.

Bekijk hier het jongetje dat de vliegramp overleefde (NOS):


De overige 103 inzittenden van de Airbus A330 van de Libische luchtvaartmaatschappij verloren het leven toen het toestel vlak voor landing neerstortte. Onder de slachtoffers zijn ook de elf bemanningsleden. Behalve Nederlanders bevinden zich ook Duitsers, Zuid-Afrikanen, Libiërs, Zimbabwanen en Filipijnen onder de slachtoffers.

Oorzaak
De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. De zwarte dozen zijn gevonden. Die moeten meer duidelijkheid over de oorzaak van de ramp geven. Libië sloot terrorisme als oorzaak van de ramp uit al kort na het ongeluk uit. Er zijn berichten dat kort voor de landing een explosie zou hebben plaatsgevonden aan boord, of dat er brand was aan boord. Fabrikant Airbus heeft een onderzoeksteam naar de plaats van het ongeval gestuurd.

Weersomstandigheden
De weersomstandigheden waren niet al te goed tijdens de ramp; er zou sprake zijn geweest van laaghangende bewolking. Het zicht was op het moment van de crash ongeveer twee kilometer. De luchthaven zou door mist net twee dagen dicht zijn geweest.Vlucht 8U771 was afkomstig uit Johannesburg in Zuid-Afrika en had Londen Gatwick als eindbestemming na een tussenstop in Tripoli. Daar zou het toestel woensdagmorgen om 06.10 uur landen. Aan boord waren 93 passagiers en elf bemanningsleden.

Crisisteam
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is een crisisteam geformeerd. Het team legt onder meer contacten met de betrokken reisorganisaties en met familieleden van de reizigers. Nederlandse ambassademedewerkers zijn ter plekke om informatie te verzamelen. Zij zullen aangeven wat Nederland verder ter plaatse voor hulp kan bieden.

Eerste ongeval
De crash nabij de luchthaven van Tripoli van de Airbus A330 van Afriqiyah Airways is het eerste ongeval ooit van de nog jonge luchtvaartmaatschappij. De maatschappij is in 2001 opgericht met als doel het Afrikaanse continent met Europa, Azië en het Midden Oosten te verbinden. De Airbus 330  vloog pas sinds september 2009 en had er ongeveer 1600 vlieguren opzitten.

Bekijk hier de beelden op CNN:


Landelijk Identificatieteam
Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) reist binnenkort af naar Tripoli om te helpen bij het identificeren van de slachtoffers. Het LTFO is een team van de Nederlandse politie, Defensie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waarin de deskundigheid op het gebied van forensische opsporing is gebundeld. Bij een grote ramp of terroristische aanslag worden de forensische specialisten direct opgeroepen. In totaal telt het LTFO ruim 130 medewerkers, onder wie de leden van het vroegere Rampen Identificatie Team (RIT).

Campagne
Alle politieke partijen in de Tweede Kamer schorten de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni op na de vliegramp in Tripoli. Dat heeft het CDA namens alle partijen laten weten. Hoe lang de campagne stilligt is nog niet bekend. 

Geschokt
Koningin Beatrix heeft geschokt gereageerd op het vliegtuigongeval, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Op alle gebouwen van de Rijksoverheid hangen de vlaggen halfstok.

Volg het laatste nieuws via Journaal24 (NOS).

In NOVA
In NOVA vanavond het laatste nieuws. Vanuit Libië een gesprek met dokter Sadigh Bendalla, de arts die de enige overlevende behandelt. In de studio in Hilversum commentaar van Joris Melkert van de faculteit Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. In de Haagse studio praat politiek verslaggever Ferry Mingelen met demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

Informatie
In verband met de vliegramp zijn verschillende telefoonnummers geopend voor betrokkenen.
ANWB-alarmcentrale: 088-2692112 
Ministerie van Buitenlandse Zaken: 070-3487770

Laatste update: 12 mei, 23:00 uur

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief