Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Emotionele bijeenkomst nabestaanden Tripoli

13 mei 10

Kijk of luister naar: Emotionele bijeenkomst nabestaanden Tripoli

Zeventig Nederlanders zijn bij de vliegtuigcrash in Libië omgekomen. Het merendeel van de nabestaanden van de slachtoffers werd vandaag door het ministerie van Buitenlandse Zaken ingelicht. Velen van hen meldden zich vanmiddag op een speciale informatiebijeenkomst.


Ruben
De enige overlevende van de vliegramp bij Tripoli is de 9-jarige Ruben uit Nederland. Ruben maakt het naar omstandigheden redelijk. Een medewerkster van de ambassade heeft hem kunnen spreken. Ook zijn zijn oom en tante zijn in Tripoli aangekomen. Ruben zal zodra zijn gezondheidstoestand het toelaat naar Nederland gebracht worden.

Onderzoek
Waarom het vliegtuig is gecrasht, is nog onduidelijk. De Libische autoriteiten doen onderzoek naar de oorzaak. Sinds donderdag zijn daar twee waarnemers bij van de OVV, de raad waarvan Pieter van Vollenhoven voorzitter is. Het tweetal mag niet zelf onderzoek doen, maar omdat Nederland een van de landen is waar slachtoffers te betreuren zijn, mag de OVV wel afgevaardigden sturen om de verrichtingen van de Libiërs van dichtbij te volgen. Het is nog onduidelijk hoe lang de OVV'ers in Libië blijven.

Ooggetuige
Het vliegtuig uit Johannesburg dat gisteren kort voor de landing neerstortte, kwam ongeveer een kilometer voor de landingsbaan terecht, aldus een ooggetuige: "Toen ploegde het door bomen, enkele gebouwen en een paar voertuigen heen. Het zicht was erg slecht. Toen ik op de plaats van het ongeluk kwam, was de staart van het vliegtuig het enige deel dat nog herkenbaar was. Wrakstukken en lichamen lagen verspreid over een gebied van 800 meter. Er was geen teken van leven. Het was gruwelijk."

Nabestaanden
Bij een bijeenkomst voor de nabestaanden in het Claus Event Center in Hoofddorp waren vangmiddag ruim vijfhonderd nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Tripoli. Bij de bijeenkomst waren ook minister-president Jan Peter Balkenende en de ministers André Rouvoet en Maxime Verhagen. De nabestaanden hebben veel vragen...

In NOVA vanavond een verslag vanaf de bijeenkomst, een impressie vanuit Libië van NOVA-verslaggever Tom Kleijn en het laatste nieuws over de ramp.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief