Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderzoek in Tripoli begonnen

14 mei 10

Kijk of luister naar: Onderzoek in Tripoli begonnen

De piloot van het woensdag verongelukte vliegtuig van Afriqiyah Airways heeft voor de crash geen technische problemen gemeld. Dit heeft het hoofd van de Libische onderzoekscommissie, Neji Dhaou, vandaag gezegd.


Normaal
"De piloot heeft geen enkel probleem gemeld. Tot op het laatste moment waren de dingen normaal tussen de piloot en de verkeerstoren", aldus Dhaou. "Wat ik kan bevestigen, is dat het vliegtuig de grond raakte voordat het de landingsbaan bereikte." De onderzoekers willen voorlopig 'niets uitsluiten'.

Experts
Over de toedracht van de crash van de Airbus A330-200 in Tripoli is dus nog steeds niets te zeggen. Nederlandse experts zullen naar verwachting nog zeker tien dagen in Tripoli blijven. Inmiddels zijn ook Franse en Amerikaanse experts gearriveerd. Verder zijn in Libië het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) en Buitenlandse Zaken. Verpleegkundigen van de ANWB zullen mogelijk morgen de terugvlucht begeleiden van het negenjarige jongetje Ruben uit Tilburg.

Onderzoek
De onderzoekscommissie bestaat uit Libische en Zuid-Afrikaanse functionarissen, twee Franse experts, vijf van vliegtuigbouwer Airbus en twee waarnemers uit Nederland. Amerikaanse onderzoekers sluiten zich later vandaag aan bij de commissie, omdat de motoren en het navigatiesysteem van de Airbus van Amerikaanse makelij waren.

Voor NOVA doet verslaggever Tom Kleijn vanavond verslag van het laatste nieuws vanuit Tripoli.
 
Telegraaf
Ook aandacht voor de verontwaardiging over het telefonische interview dat het dagblad de Telegraaf had met de 9-jarige Ruben. Minister Verhagen en premier Balkenende riepen gisteren op tot terughoudendheid van de media bij het benaderen van de familieleden van slachtoffers van de vliegramp. Toch kwam de Telegraaf vandaag met een interview met de 9-jarige Ruben, telefonisch opgenomen vanaf zijn ziekenhuisbed. Waar liggen de grenzen? En wie moeten ze bewaken?

NOVA spreekt met Huub Evers, hoofddocent journalistieke ethiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief