Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jack de Vries stapt uit de politiek

14 mei 10

Kijk of luister naar: Jack de Vries stapt uit de politiek

Demissionair staatssecretaris Jack de Vries van Defensie treedt terug. De CDA'er kwam deze week in opspraak nadat bekend was geworden dat hij een buitenechtelijke relatie had met zijn adjudant.


Druk
De Vries trekt zich terug uit de actieve politiek en zal na de verkiezingen geen deel zal uitmaken van de Tweede Kamer. Op de CDA-kandidatenlijst staat hij op nummer 15. In een verklaring schrijft De Vries: "Ik ben tot deze beslissing gekomen mede vanwege de voortdurende publicitaire druk. Deze legt een onevenredige druk op mijn naaste omgeving".

"Bovendien wil ik voluit een ambassadeur zijn voor het ministerie van Defensie en de mannen en vrouwen van de krijgsmacht", voegt hij eraan toe. "Politiek is mijn passie, maar het kan en mag niet meer ten koste gaan van datgene waar het echt om draait in het leven: je verantwoordelijkheid voor de mensen die je liefhebben. Dat dit alles is gebeurd is mijn eigen verantwoordelijkheid. En die neem ik dan ook."

Ingrijpend besluit
Premier Balkenende laat weten dat hij de afwegingen van zijn vertrouweling respecteert en dat hij terdege beseft dat het een moeilijk en ingrijpend besluit is. Hij bedankt De Vries voor de wijze waarop hij zijn taak heeft uitgevoerd en zich heeft ingezet voor het ministerie van Defensie, voor het CDA en voor hem persoonlijk. Voorlopig neemt demissionair defensieminister Eimert van Middelkoop de taken van De Vries waar.

Spindoctor
De Vries werkte als politiek adviseur van Balkenende en was bij verschillende verkiezingen campagneleider van het CDA. De Vries staat bekend als de 'spin doctor' van het CDA. Via Twitter liet De Vries nog weten: "Zoals we op twitter zeggen: twexit. Dank voor alle steun van de vele volgers de afgelopen dagen!"

In NOVA geeft Ferry Mingelen een reactie vanuit Den Haag en in de studio reageert Wim van den Burg, voorzitter van de Algemene Federatie Militair Personeel (AFMP). En een verse Politieke Barometer.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief