Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoe kan Europa de euro nog redden?

17 mei 10

Kijk of luister naar: Hoe kan Europa de euro nog redden?

De euro is vandaag gedaald tot 1,2306 dollar. Dat is de laagste stand in vier jaar. Tijdens de handel in Tokio daalde de koers in de eerste uren naar het laagste punt sinds oktober 2008: 1,2336 dollar.


De euro dook afgelopen vrijdag al onder de 1,25 dollar. Dat was het laagste niveau sinds begin maart vorig jaar. Een dag eerder noteerde de munt nog boven de 1,26 dollar.

Ban
De euro staat onder druk door aanhoudende zorgen over de financiële problemen in de eurozone. De zorgen over de euro en de schulden van een aantal Europese overheden zullen de wereldwijde beurzen naar verwachting de hele komende week in de ban houden.

Glijvlucht
Afgelopen week is het aanvankelijke optimisme over het omvangrijk steunpakket voor de euro alweer verdwenen. Nadat Europese overheden vorig weekend hadden aangekondigd honderden miljarden euro's klaar te zetten om landen met schuldproblemen te helpen, was de maandag daarna een stevig herstel van de beurzen en de euro ingezet. De euro hervatte echter vrij snel alweer zijn glijvlucht en vrijdag bereikte de munt het laagste niveau tegen de dollar in anderhalf jaar tijd. En daar is dus vandaag nog wat vanaf gegaan.

Plan
Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) stelde vandaag voor de begrotingen van de EU-landen vooraf door Brussel te laten beoordelen. Rehn hoopt zo meer greep te krijgen op het begrotingsproces in de lidstaten. Hij wil sneller te weten komen of lidstaten de EU-begrotingsregels met voeten treden. Maar demissionai minister Jan Kees de Jager van Financiën voelt daar niets voor: "Het zou de soevereiniteit van de nationale parlementen te veel ondermijnen."

Onafhankelijk orgaan
De Jager is wel voor extra maatregelen om lidstaten te dwingen zich aan de EU-begrotingsregels te houden. Hij wil dat een onafhankelijk orgaan zich met de handhaving gaat bezighouden, zodat er geen sprake meer kan zijn van politieke beïnvloeding.

In Brussel vergaderen vandaag de ministers van Financiën van de eurolanden. Hoe kunnen zij de euro redden?

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief